Χώρους στον πρώτο όροφο του παλιού απεντομωτηρίου, που βρίσκεται στον τέταρτο προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, θα παραχωρήσει για χρήση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εκεί θα στεγαστούν τα γραφεία του Εργαστηρίου, το οποίο έχει αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, να πραγματοποιεί ελέγχους για την τήρηση των όρων υγείας και υγιεινής στα επιβατικά πλοία και στα κρουαζιερόπλοια που ελλιμενίζονται στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνεται και η διοργάνωση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε λειτουργούς δημόσιας υγείας των λιμανιών και σε ναυτικούς.

Η έναρξη λειτουργίας των γραφείων θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ, σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας της με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την εκπαίδευση του υγειονομικού ανθρώπινου δυναμικού της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης πρόκειται να συμμετέχει στην επόμενη ευρωπαϊκή κοινή δράση «EU SHIPSAN ACT», για τους κινδύνους δημόσιας υγείας στις θαλάσσιες, εναέριες και χερσαίες μεταφορές. Στη δράση αυτή συμμετέχουν συνολικά 25 ευρωπαϊκές χώρες, με 33 οργανισμούς και 54 λιμένες, μεταξύ αυτών, και ο Λιμένας Θεσσαλονίκης. Ειδικά η Μητροπολιτική Ενότητα, συμμετέχει στις υγειονομικές επιθεωρήσεις σε επιβατηγά πλοία και κρουαζιερόπλοια, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.