Αντικείμενο αντιπαράθεσης έχει γίνει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης πριν ακόμη ξεκινήσει. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος αρχικώς είχε δηλώσει ότι δεν προτίθεται να πάει στα εγκαίνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Απευθυνόμενος μάλιστα προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε τονίσει: «Είμαι αποφασισμένος, εάν έλθει στο γραφείο μου, να του πω ‘Αλέξη, το σκέφτομαι να μην έλθω στα εγκαίνια της Έκθεσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας».

Και  συμπλήρωσε: «Εάν θέλουν να κάνουν ανακοινώσεις για την οικονομική πολιτική της χώρας, ας διαλέξουν το βήμα της Βουλής. Η ΔΕΘ είναι ένα καθαρά οικονομικό γεγονός και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Στη συνέχεια ο κ. Μπουτάρης προσπαθώντας να μαζέψει την έκταση που πήρε το γεγονός, απέδωσε στους δημοσιογράφους την συγκεκριμένη ερμηνεία των δηλώσεων του. Μάλιστα η καινούργια του δήλωση ήταν σε διαφορετικό ύφος.  «Εάν ήταν όλοι να μην πάμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι’ αυτό που γίνεται στην πόλη, για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα. Αναγκαστικά θα πάω κι εγώ στα εγκαίνια διότι ως δήμαρχος δεν μπορώ να μην πάω», επισήμανε.

Μια ακόμη δήλωση όμως έρχεται να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο. Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΘ Λάζαρος Λαζαρίδης σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο εξέφρασε ανοιχτά την διαφωνία του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης  τόσο ως προς τις δηλώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός για την οικονομική πολιτική όσο και ως προς την αξιοποίηση του χώρου.

«Η ΔΕΘ δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το πολιτικό γεγονός της άφιξης του πρωθυπουργού και της ανακοίνωσης της οικονομικής πολιτικής αλλά ούτε από τις διαδηλώσεις που καλώς και ευτυχώς γίνονται, αυτό είναι Δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης.

Παράλληλα εξέφρασε την διαφωνία του με την πρόταση Μπουτάρη να βγει η ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης καθώς όπως λέει ο κ. Λαζαρίδης «η έκθεση πρέπει να μείνει και να αναπλαστεί με παράλληλη λειτουργία μητροπολιτικού το οποίο θα είναι το 50% της σημερινής της έκτασης».