Σε δύο 24ωρα, την Πέμπτη θα μάθουν οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τις βάσεις εισαγωγής, όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» επικαλούμενη ανεπίσημη δήλωση του υπουργού Παιδείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κάτσικα στην εφημερίδα, δύο εκτιμήσεις θεωρούνται ασφαλείς: Πρώτον, στο πεδίο με τις σχολές υγείας, ιατρικές, φαρμακευτικές κλπ, οι βάσεις θα ανέβουν σε σχέση με πέρσι γιατί οι αριστούχοι στο πεδίο αυτό είναι σημαντικά περισσότεροι από το 2015. Παρά την άνοδό τους, ωστόσο, δεν θα φτάσουν τις αντίστοιχες βάσεις του 2014.

Δεύτερον, στο 4ο πεδίο των Παιδαγωγικών τμημάτων αναμένεται κυρίως στα περιφερειακά τμήματα πρωτοφανής πτώση η οποία, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν συνδέεται τόσο με τις επιδόσεις των υποψηφίων του πεδίου όσο με την αντιστοιχία θέσεων εισακτέων και υποψηφίων.

Στην κούρσα των υψηλόβαθμων σχολών θα ηγηθούν τα περιζήτητα και ήδη υψηλόβαθμα Ιατρικά και Πολυτεχνικά τμήματα που μαζί με τη Νομική της Αθήνας συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των αριστούχων- αν και σημαντικό ποσοστό τους θα μείνει εκτός. Υπολογίζεται πως ένας στους τρεις αριστούχους δεν θα καταφέρει να μπει σε Ιατρική,  Νομική ή Πολυτεχνική Σχολή της πρώτης επιλογής του, λόγω… συνωστισμού αριστούχων.