Άμεση και χωρίς άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις λύση, ώστε εντός των επόμενων ημερών τα πλοία τους να επαναλειτουργήσουν, ζητούν με ανακοίνωσή τους οι ιδιοκτήτες τουριστικών ημεροπλοίων, που τα σκάφη τους έχουν ακινητοποιηθεί, λόγω μη εγκυρότητας των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας, που είχε εκδώσει το γραφείο του Ρώσικου Νηογνώμονα στον Πειραιά.

Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματικών Τουριστικών Ημεροπλοίων Σκαφών (ΠΕΝΕΤΗΣ) στην ανακοίνωσή της, αναφέρει επίσης, ότι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τον έλεγχο των σκαφών αυτών σηματοδοτεί και το τέλος της τουριστικής περιόδου και των επιχειρήσεων καθώς η μεγάλη απώλεια εσόδων και οι ποινικές ρήτρες που ενεργοποιήθηκαν εις βάρος τους καθιστούν αδύναμες τις επιχειρήσεις τους πλέον να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις μιας νέας επιθεώρησης.

Ρώσοι αξιωματούχοι του ρωσικού νηογνώμονα που συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Ν. Λίτινα διαβεβαίωσαν την ελληνική πλευρά ότι οι έλεγχοι θα προχωρήσουν με ταχύτητα άμεσα στα 64 ακινητοποιημένα πλοία (επιβατηγά-οχηματαγωγά και τουριστικά), τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας των οποίων έχουν εκδοθεί από αντιπρόσωπο του ρωσικού νηογνώμονα στον Πειραιά και είχαν χαρακτηριστεί από τη ρωσική πλευρά ως μη έγκυρα.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι θα ορίσουν νέο αντιπρόσωπο του ρωσικού νηογνώμονα στον Πειραιά και ότι θα προχωρήσουν με όσο δυναμικό επιθεωρητών διαθέτουν, σε επανέλεγχο των πλοίων αλλά θα χρειαστεί πρώτα αίτηση από τους πλοιοκτήτες που θα αναφέρουν επακριβώς τις λεπτομέρειες και τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί έως τώρα.

Την προσωρινή εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 11 του ΠΔ 32/4.3.97, μετά από ενημέρωση της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία επιβατικά πλοία κάτω των 1.500 κόρων δεν απαιτείται να είναι ενταγμένα σε κλάση εξουσιοδοτημένου νηογνώμονα, σε συνδυασμό με έκτακτες επιθεωρήσεις τοπικών κλιμακίων του Κλάδου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, ζητεί με ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης για θέματα ναυτιλίας της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκης.