Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας  βρέθηκε η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων. Νωρίτερα σήμερα, πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, ζητώντας να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν μέχρι την Ειδομένη κι από εκεί προς την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ είχαν αποφασίσει να απέχουν και από το γεύμα.

Αργά το μεσημέρι, ο μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Χρυσοστόμος συζήτησε με εκπροσώπους των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας στα Τρίκαλα, από χθες το βράδυ. Στη συνέχεια, προσφέρθηκε γεύμα στους πρόσφυγες, που εξασφαλίστηκε από την Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών, μετά από παρότρυνση του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη και του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου προς τον μητροπολίτη, ο οποίος και ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η χθεσινή νύχτα κύλησε ομαλά, με τους πρόσφυγες να διαμένουν στον χώρο του Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου. Με την άμεση ανταπόκριση του δημάρχου Τρικκαίων και την ομόφωνη θετική συγκατάθεση των πέντε επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, διευθετήθηκαν ζητήματα που σχετίζονταν με την παραμονή των προσφύγων, των οικογενειών τους και των μικρών παιδιών.

Συγκεκριμένα, υπήρξε άμεση συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων με την Ι.Ν. Τρίκκης και Σταγών για την παροχή κλινοσκεπασμάτων, αλλά και με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στελέχη της οποίας επικοινώνησαν με τη ΣΜΥ, από την ποια εξασφαλίστηκαν πρόσθετα κλινοσκεπάσματα. Το πρωί παρασχέθηκε πρωινό με την ευγενική προσφορά τοπικών επιχειρήσεων, ενώ όμιλος εταιρειών εξασφάλισε το πετρέλαιο για τη θέρμανση του Γυμναστηρίου.

Οι πολίτες των Τρικάλων, οι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι καταστηματάρχες, προσφέρουν από χθες το βράδυ πλήθος προϊόντων, φαγώσιμα, ρούχα, παπούτσια, είδη υγιεινής, αποδεικνύοντας εμπράκτως τα αισθήματα αλληλεγγύης τους. Επίσης, εθελόντριες του τμήματος Τρικάλων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στο χώρο του γυμναστηρίου.

Οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Τρικκαίων από το πρόγραμμα «Συνεισφέρω», από την πρώτη στιγμή έχουν αναλάβει το έργο της διευθέτησης ζητημάτων, της παροχής βοήθειας, των συγκεκριμένων εργασιών που πρέπει να γίνουν, τα σχετικά με τη διανομή φαγητού, τη συνδρομή σε ανακύψαντα περιστατικά. Η Ομάδα Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων βρίσκεται, τόσο στο γυμναστήριο, όσο και στα γραφεία της, για συγκέντρωση ειδών ανάγκης. Επίσης, εργαζόμενοι του Δήμου, άλλων ειδικοτήτων, συνδράμουν, όπου παραστεί ανάγκη.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι απαιτείται ιδιαίτερα η προσφορά φαρμακευτικών ειδών και συγκεκριμένα: αντιβηχικών, αντιδιαρροϊκών, αντιβιοτικών, αντιπυρετικών, κυρίως για μικρά παιδιά.

Πηγή φωτογραφίας: trikalanews.gr