Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Βιτένις Αντριουκάιτις επισκέφθηκε σήμερα το Ανοιχτό Πολυιατρείο και τον Ξενώνα Ευάλωτων Αιτούντων Άσυλο, των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας. Ο κ. Αντριουκάιτις περιηγήθηκε στις δομές και ενημερώθηκε από την διοίκηση των Γιατρών του Κόσμου για τις δράσεις και παρεμβάσεις της οργάνωσης και τους τρόπους καλύτερου συντονισμού αντιμετώπισης του Προσφυγικού – και απ’ την πλευρά του μίλησε για το σημαντικό έργο της Οργάνωσης, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Τα Ανοιχτά Πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου λειτουργούν με βασικό στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως μετανάστες χωρίς διοικητικά έγγραφα, πρόσφυγες, άπορους, ανασφάλιστους, άστεγους, καθώς και σε κάθε άλλο άτομο με περιορισμένη ή μηδενική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πέραμα και Χανιά λειτουργούν Πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου, όπου εθελοντές γιατροί όλων των ειδικοτήτων παρέχουν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να πραγματοποιήσουν δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις μέσω παραπομπών σε συνεργαζόμενους φορείς.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2014, οι επισκέψεις στην Αθήνα ανέρχονται σε 41.751 και ο αριθμός ωφελούμενων σε 7.360, στη Θεσσαλονίκη οι επισκέψεις ήταν 14.597 και ο αριθμός ωφελούμενων 2.573, στην Πάτρα 23.110 και 4.074 αντίστοιχα, στο Πέραμα 9.269 και 1.634 και στα Χανιά οι επισκέψεις ήταν 10.494 και ο αριθμός ωφελούμενων 1.850. Στα Πολυιατρεία, το 31,25% όσων προσέρχονται είναι από την Ελλάδα και το ίδιο ποσοστό από το Αφγανιστάν, 18,75 από την Αλβανία, 12,50 από την Βουλγαρία και 6,25 από την Γεωργία. Οι Γιατροί του Κόσμου, μόνο κατά τη διάρκεια του 2014 προσέφεραν μέσω των παιδιατρικών τμημάτων των Ανοιχτών Πολυιατρείων και των προγραμμάτων κινητών μονάδων, υπηρεσίες παιδιατρικής φροντίδας σε περισσότερα από 29.000 παιδιά. Στην Αθήνα, ο αριθμός ωφελούμενων ανέρχεται σε 3.532, οι επισκέψεις σε 4.744 και ο αριθμός εμβολίων σε 2.242. Στην Θεσσαλονίκη ο αριθμός ωφελούμενων ανέρχεται σε 3.748, ο ρυθμός επισκέψεων σε 6.676 και ο αριθμός εμβολίων σε 1.218. Στην Πάτρα, ο αριθμός ωφελούμενων ανέρχεται σε 2.060, οι επισκέψεις σε 3.669 και ο αριθμός εμβολίων σε 1.173. Στο Πέραμα ο αριθμός ωφελούμενων ανέρχεται σε 512, οι επισκέψεις σε 1.152 και ο αριθμός εμβολίων σε 912 και στα Χανιά οι ωφελούμενοι ήταν 385, οι επισκέψεις 686 και τα εμβόλια 234.

Στο πλαίσιο λειτουργίας των Ανοιχτών Πολυιατρείων, εντάσσονται η Κοινωνική υπηρεσία και το τμήμα Ψυχολογικής υποστήριξης. Η Κοινωνική υπηρεσία στοχεύει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και δυσκολιών τόσο των ατόμων που φιλοξενούνται στις δομές των Γιατρών του Κόσμου, όσο και όσων απευθύνονται σε αυτήν μέσω των Ανοιχτών Πολυιατρείων. Το 34% όσων απευθύνονται στην Κοινωνική υπηρεσία είναι Έλληνες, το 33% από την Αλβανία, το 17% από το Αφγανιστάν και το 16% από την Αίγυπτο.

Το έργο του Ξενώνα Αιτούντων Άσυλο υλοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και αφορά στη λειτουργία Κέντρου Υποδοχής Ευάλωτων Αιτούντων Άσυλο (μονογονεϊκές οικογένειες, άνδρες και γυναίκες δίχως υποστηρικτικό περιβάλλον και πηγή εισοδήματος, με ή χωρίς παιδιά), δυναμικότητας 70 θέσεων φιλοξενίας. Στόχος του κέντρου είναι η προστασία του ευαίσθητου πληθυσμού μέσω της αύξησης των θέσεων υποδοχής και η συμβολή στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Πέραν της στέγασης, παρέχονται σίτιση, είδη ατομικής υγιεινής, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διερμηνεία, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά. Το 2014 φιλοξενήθηκαν 184 άτομα και παρασχέθηκε στέγη σε 62 παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών. Κύριες χώρες καταγωγής των φιλοξενούμενων είναι Αφγανιστάν, Κονγκό και Συρία.