Έξαρση βίας μέσα ή έξω από σχολεία με πρωταγωνιστές μικρούς μαθητές δείχνουν τα τρία κρούσματα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας χθες.

Τα τρία κρούσματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και φανερώνουν καταστάσεις που υπάρχουν στην καθημερινότητα των μαθητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ο Συνήγορος του Πολίτη δέχθηκε 31 αναφορές γονέων και εκπαιδευτικών για θέματα σχολικού εκφοβισμού. Από αυτές, οι 21 αφορούσαν στην πρωτοβάθμια και οι 10 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Κρούσμα ενδοσχολικής βίας σημειώθηκε τη Δευτέρα το πρωί στο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, όταν 15χρονος μαθητής κατήγγειλε επίθεση με σουγιά από συμμαθητές του. Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στις 10 το πρωί, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, κι ενώ στο προαύλιο βρίσκονταν περίπου 650 μαθητές. Λίγα λεπτά μετά, ο 15χρονος προσέτρεξε για βοήθεια και με αίματα στα πόδια στον εφημερεύοντα καθηγητή και κατήγγειλε ότι τρεις συμμαθητές του, εκ των οποίων οι δύο κρατώντας πτυσσόμενα μαχαίρια, τού επιτέθηκαν.

Η Αστυνομία, που ειδοποιήθηκε από τη διεύθυνση του ΕΠΑΛ, συνέλαβε, κατόπιν υπόδειξης του 15χρονου μαθητή, ως δράστες της επίθεσης έναν 19χρονο και δύο ανηλίκους, ηλικίας 17 και 15 ετών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Ανηλίκων και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 15χρονος μαθητής που δέχθηκε την επίθεση, φέρεται να είχε απευθυνθεί στο παρελθόν στη διεύθυνση του σχολείου, καταγγέλλοντας πειράγματα εναντίον του.

Θύμα ξυλοδαρμού από τρεις συμμαθήτριές της έπεσε χθες το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου ένα 13χρονο κορίτσι από την Αλβανία. Ο καβγάς ξεκίνησε έπειτα από μια επιπόλαιη παρεξήγηση και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με διερχόμενους πολίτες να προσπαθούν να γλιτώσουν τη 13χρονη από τα χέρια των συμμαθητριών της, ενώ στο σημείο έσπευσαν και αστυνομικοί της ΔΙΑΣ.

Το κορίτσι, το οποίο είναι μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε  σε γυμνάσιο του Δήμου Αμαρίου στο Ρέθυμνο, όταν 23χρονος ξυλοκόπησε με μαγκούρα τον διευθυντή του σχολείου, διαμαρτυρόμενος για την τριήμερη αποβολή του μαθητή αδελφού του. Για το περιστατικό έχει σχηματιστεί δικογραφία ύστερα από μήνυση που υπέβαλε ο διευθυντής σε βάρος του 23χρονου. Οπως έγινε γνωστό, ο σύλλογος είχε αποφασίσει να αποβάλει από τις σχολικές αίθουσες τον μαθητή λόγω απρεπούς ανάρτησης σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που αφορούσε «πλάκες» μαθητών σε βάρος καθηγητών τους.

Ο Διευθυντής γλίτωσε τα χειρότερα στο κεφάλι, όμως υπέστη κάταγμα στο δάχτυλο από το χτύπημα. Ο 23χρονος αμέσως μετά τράπηκε σε φυγή.