Για επαναφορά στο προσκήνιο του θέματος του μετρό και του σταθμού Βενιζέλου «για ψηφοθηρικούς και μικροκομματικούς λόγους» κάνει λόγο ανακοίνωση που εκδόθηκε, το μεσημέρι, από το γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Η ανακοίνωση έρχεται ύστερα από αντιδράσεις και με αφορμή τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα συζητηθεί η πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης προς το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Υποδομών για δημιουργία υπόγειας διάβασης πεζών κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας και του οδοστρώματος της οδού Εγνατίας στη γραμμή Βορράς – Νότος.

«Η πρόταση του δήμου δεν μεταβάλλει σε τίποτα τη βασική του θέση “και μετρό και αρχαία”. Όσοι προβάλλουν αντιρρήσεις, είτε επί της ουσίας, είτε επί της διαδικασίας της πρότασης του Δήμου, είναι αυτοί που για κάποιο λόγο που αφορά τα οικονομικά ή κομματικά τους συμφέροντα είχαν αποφασίσει από καιρό να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων το πραγματικό συμφέρον της πόλης», τονίζεται από το γραφείο δημάρχου.

Επιπλέον σημειώνεται πως «1. Η πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης που τέθηκε προς γνωμοδότηση ενώπιον του ΚΑΣ κινείται στη γραμμή της ισχύουσας υπουργικής απόφασης και δεν την ακυρώνει με κανέναν τρόπο. 2. Αντιμετωπίζει με τον πιο ολοκληρωμένο και νόμιμο τρόπο και τις δύο βασικές προτεραιότητες της πόλης, δηλαδή πρώτον την κατασκευή και λειτουργία του έργου και δεύτερον την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Θεσσαλονίκης. 3. Προσφέρει άμεση ανακούφιση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην εμπορική δραστηριότητα της περιοχής».

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν θεωρεί ότι συντρέχει ουσιαστικός λόγος για την αναστολή της διαδικασίας που κινήθηκε για γνωμοδότηση του ΚΑΣ», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει πως «τρύπες ανοίγουν όσοι σκορπίζουν δημόσιο χρήμα και όσοι αδιαφορούν για την πολιτιστική κληρονομιά και για το μέλλον της πόλης».