Συνέδριο με θέμα την παροχή ασύλου και την παράνομης μετανάστευσης, διοργανώνεται στη Βαλέτα, από 1 έως 3 Ιουλίου, από τα Γραφεία Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βαλέτα, την Αθήνα και τη Λευκωσία. Το θέμα του συνεδρίου αφορά άμεσα τις χώρες αυτές, που δέχονται ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις στα σύνορά τους.

Στο συνέδριο, που θα φέρει τον τίτλο «Νέα Μεσογειακή Πραγματικότητα στην Ευρώπη: Μετανάστευση και Άσυλο στη Μάλτα, στην Ελλάδα και στην Κύπρο», θα συμμετάσχουν Ευρωβουλευτές, εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφοι και από τις τρείς συνδιοργανώτριες χώρες, μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται και οι Σ. Ράπτη και Μ. Τρεμόπουλος.

Διεθνή συνέδρια με ανάλογη θεματολογία θα πραγματοποιηθούν στη Ρόδο και τη Λευκωσία, το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη αντίστοιχα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Ενημέρωσης στην Ελλάδα:

«Με θέμα «Νέα Μεσογειακή Πραγματικότητα στην Ευρώπη: Μετανάστευση και Άσυλο στη Μάλτα, στην Ελλάδα και στην Κύπρο» διοργανώνεται Τριεθνές Συνέδριο στη Βαλέτα, την περίοδο 1 – 3 Ιουλίου, με συμμετοχή Ελλήνων, Κυπρίων και Μαλτέζων Ευρωβουλευτών, εμπειρογνωμόνων και δημοσιογράφων.

Το συνέδριο αυτό αποτελεί συνδιοργάνωση των Γραφείων Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βαλέτα, την Αθήνα και τη Λευκωσία με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών στον τομέα του ασύλου και της παράνομης μετανάστευσης, θέματα τα οποία προβληματίζουν ιδιαίτερα τις αρχές και τους πολίτες των τριών χωρών που δέχονται ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις στα σύνορά τους.

Παράλληλα, τα θέματα αυτά αποτελούν υψηλή πολιτική προτεραιότητα για την Ε.Ε. και ιδιαίτερα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, πολιτικές και νομοθετικές, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, αλλά και την διαφύλαξη της συνοχής των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ως ομιλητές, μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές, Σ. Ράπτη και Μ. Τρεμόπουλος.

Δύο ακόμα διεθνή συνέδρια με ανάλογη θεματολογία θα διοργανωθούν στη Ρόδο στις 9 – 10 Σεπτεμβρίου 2011 και στη Λευκωσία στις 7 – 8 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την προώθηση του διαλόγου και την ενημέρωση των πολιτών».