Το συγκλονιστικό καλοκαίρι που πέρασε, με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες να συρρέουν στα ελληνικά νησιά και το προσφυγικό δράμα να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια όλων με τη διαδρομή χιλιάδων ανθρώπων από τη Μεσόγειο στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη περιγράφουν από τη δική τους πλευρά άνδρες του λιμενικού που δίνουν  καθημερινά τις δικές τους μάχες.

Οι υποπλοίαρχοι Αργύρης Φραγκούλης, (κυβερνήτης σ΄ένα από τα τρία σκάφη του λιμενικού σώματος ανοιχτής θαλάσσης) στη Μυτιλήνη, και ο Νίκος Νάννος από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ), περιγράφουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τις φορτισμένες και συχνά τραγικές στιγμές που ζουν.

«Δεν μπορείς να είσαι φυσιολογικός άνθρωπος μετά από αυτά που βλέπεις» επισημαίνει συγκινημένος ο υποπλοίαρχος Α. Φραγκούλης, και συνεχίζει: «Όταν μαζεύεις πτώματα από μετανάστες που ήταν άτυχοι, και πνίγηκαν, από παιδάκια που έχουν πνιγεί, τα μαζεύεις και είναι κοκαλωμένα, δεν μπορείς να συνέλθεις, δεν γίνεται να συνέλθεις».

Από το 1987, λειτουργεί στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.. Είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτοί είναι οι αφανείς ήρωες που μεριμνούν τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.

Ο υποπλοίαρχος Ν. Νάννος εξηγεί: «Εμείς από τη πλευρά του ΕΚΣΕΔ συντονίζουμε τις ενέργειες, οι κυβερνήτες και τα πληρώματα των σκαφών είναι οι ήρωες. Τα σκάφη μας δουλεύουν κάθε μέρα. Δεν υπάρχουν ωράρια, είναι λειτούργημα αυτό που κάνουν». Επισημαίνει δε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι «οι Έλληνες πηγαίνουν πρώτοι στα περιστατικά είτε είναι μονάδα επιφανείας, είτε εναέριο μέσο της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην ελληνική λίμνη η οποία είναι το Αιγαίο, η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στον τομέα της έρευνας και διάσωσης».