Συνεχίζεται η σκληρή μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι στον Καρέα, και για την οποία υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα δεν κινδυνεύουν σπίτια, καθώς έχει αλλάξει η φορά του αέρα, ενώ το μέτωπο της πυρκαγιάς ανεβαίνει προς την κορυφή του Υμηττού.

Στην περιοχή επιχειρούν τουλάχιστον 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, ενώ νωρίτερα την επιχείρηση κατάσβεσης βοηθούσαν επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Οι δήμοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης εκκένωσαν τις δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή, ενεργοποιώντας παράλληλα τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απομάκρυναν κατοίκους από σπίτια που απειλούσαν οι φλόγες.

Τουλάχιστον μια ταβέρνα και ένα σπίτι έχουν καταστραφεί από τις φλόγες στην περιοχή του Καρέα, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές και εκκενώθηκε και σπίτι που φιλοξενούσε υπηρεσίες του ιδρύματος Το Χαμόγελο του Παιδιού.

Συγκλονιστική είναι η κινητοποίηση των κατοίκων που βοήθησαν όπως και όπου μπορούσαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες έπεσαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά να περάσει σε κατοικημένες περιοχές.

Πολλές είναι οι καταγγελίες τόσο από κατοίκους της περιοχής, όσο και από το δήμαρχο της Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλο για πρόκληση της φωτιάς από εμπρησμό, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εμφανίστηκε «σίγουρος 100%» ότι η φωτιά επρόκειτο για εμπρηστική ενέργεια.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στη Μαλακάσα, με τους πυροσβέστες να «παλεύουν», τόσο με τις φλόγες όσο και με τους δυνατούς ανέμους που δυσχεραίνουν το έργο τους. Στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ νωρίτερα πετούσαν και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Νωρίτερα, 130 παιδιά απομακρύνθηκαν από τις κατασκηνώσεις στη Μαλακάσα. Οι δύο από τις τρεις κατασκηνώσεις είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές, μεταφέρονται αυτή την ώρα στο αμφιθέατρο του υπουργείου, στη Λεωφόρο Μεσογείων 119.

Παράλληλα, με 30 υδροφόρα οχήματα συνέδραμε η Περιφέρεια Αττικής στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου συγκρότησε Έκτακτη Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης, η οποία αποτελείται από αιρετά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, αντιπεριφερειάρχες και στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων υποστήριξης και την άμεση ενημέρωση της Περιφερειάρχη.

Επίσης, σε ετοιμότητα και επιφυλακή τέθηκαν οι αρμόδιες διευθύνσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας ενώ λήφθηκαν και έκτακτα μέτρα λόγω υψηλού κινδύνου υπαγορεύοντας την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και την παραμονή εκδρομέων στους εθνικούς δρυμούς και τα δάση της Αττικής.

Η Περιφέρεια επίσης έστειλε οδηγίες προς τους δημάρχους των περιοχών όπου επλήγησαν από τις πυρκαγιές τόσο για την οικονομική ενίσχυση, για αρωγή και αποκατάσταση των ζημιών όσο και για την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Εξάλλου, συγκροτήθηκε επιτροπή καταγραφής ζημιών των πληγεισών επιχειρήσεων και αποζημίωση αυτών και κατατέθηκε αίτημα προς τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών.

Τέλος, ανεξέλεγκτη παραμένει η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 5.30΄ το απόγευμα στο Σπαθοβούνι Κορινθίας. «Η φωτιά έχει πολλά μέτωπα, καίει σε πέντε διαφορετικές χαράδρες· δεν καίγονται πεύκα, ούτε ελιές, κυρίως δεν κινδυνεύουν άνθρωποι», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο διοικητής των Π.Υ. Κορινθίας, Αχιλλέας Τζουβάρας.

Στην περιοχή επιχειρούν 12 οχήματα με 30 άνδρες κι ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ αποσύρθηκαν τα αεροσκάφη Καναντέρ και Πετζετέλ, που συνέδραμαν ενωρίτερα στην κατάσβεση.

Στην Αργολίδα, εξάλλου, ικανοποιητικά εξελίσσεται το έργο κατάσβεσης της φωτιάς στα Ίρια, αφού έχουν μειωθεί οι εστίες, ενώ έχει ελαττωθεί και η ένταση των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Σημαντική βοήθεια στην ανίχνευση των εστιών, από τη μεριά της θάλασσας, πρόσφεραν παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη, καθώς υπήρχε αδυναμία οπτικής επαφής με την περιοχή του Βουρλιά. Καθοριστικό, επίσης, ρόλο στο έργο της κατάσβεσης έπαιξαν και οι ρίψεις αεροσκαφών. “Πάμε καλά, οι άνεμοι έχουν πέσει και είμαστε αισιόδοξοι ότι τη νύχτα θα καταφέρουμε περισσότερα· θα μας βοηθήσει και η αύρα της θάλασσας”, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής των Π.Υ. Αργολίδας, Κωνσταντίνος Προύντζος. Στην περιοχή των Ιρίων δρουν 15 οχήματα με 35 άνδρες και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων.

Στη Μεσσηνία, τέλος, σύμφωνα με το διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων, Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο, πλήρως κατασβέστηκε η φωτιά που είχε ξεσπάσει το απόγευμα σε αγροτοδασική περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, καίγοντας 20 στρέμματα αγροτικής έκτασης, με ελιές και ξερά χόρτα.