Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης οι 332 κρατούμενες στο κατάστημα κράτησης στον Ελεώνα Θηβών θα έχουν τη δυνατότητα, να υποβληθούν σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μετά τη συνεργασία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Απόστολου Κατσιφάρα με το γενικό γραμματέα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας και διευθυντή της κλινικής μαστού του Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» Ευάγγελο Φιλόπουλο.

Ο γενικός γραμματέας με ομάδα εξειδικευμένων γιατρών, στις 14,15 και 16 Ιουλίου 2010, θα ενημερώσουν τις κρατούμενες και θα τις υποβάλουν σε μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ.

Στόχος είναι να συμμετάσχουν στις προληπτικές εξετάσεις όλες οι κρατούμενες που το επιθυμούν. Οι γιατροί θα ενημερώσουν για τον καρκίνο του μαστού και των γεννητικών οργάνων αλλά και για ασθένειες που προκαλούν προκαρκινικές βλάβες και θα απαντήσουν σε όλες τους τις ερωτήσεις. Παράλληλα, θα προβληθεί σχετικό οπτικό υλικό, ενώ οι γιατροί θα δείξουν στις κρατούμενες τους τρόπους αυτοεξέτασης του μαστού.

Από τις 332 κρατούμενες, μόλις οι 52 παρακολουθούνται τακτικά με τεστ ΠΑΠ και οι 14 με μαστογραφίες.