Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει η Εκκλησία προς όλους όσοι αμφισβητούν το ρόλο της, μέσω της εγκυκλίου «προς το λαό». Με αφορμή την 25η Μαρτίου, οι συνοδικοί ιεράρχες τονίζουν στην εγκύκλιο που θα μοιραστεί στους ναούς όλης της χώρας: «Είναι υποχρέωση αλλά και δικαίωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος να ενημερώνει το ποίμνιό της για ορισμένα σοβαρά ζητήματα.

Πνευματικά, κοινωνικά, εθνικά, εκπαιδευτικά. Ο λαός μας δεν πρέπει να παραπληροφορείται ή να πέφτει θύμα ιδεολογικών προπαγανδών και μονομερών θεωρήσεων της Ιστορίας μας, στην οποία η προσφορά της Εκκλησίας υπήρξε σημαντική».

Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, απαντά η Ιερά Σύνοδος στην «επιχειρούμενη προσπάθεια διαστρεβλώσεως της νεοελληνικής ιστορίας».

Στο «προς το λαό» οι συνοδικοί ιεράρχες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς, όπως αναφέρουν, «στην εποχή μας παρουσιάζεται ένα κίνημα μοντέρνου αθεϊσμού, το οποίο διαστρέφει τα γεγονότα της Εκκλησίας και να αμφισβητήσει την ελληνορθόδοξη ταυτότητα του λαού μας».

Στο ενημερωτικό φυλλάδιο, συνεχίζει η εφημερίδα, η Σύνοδος αποφεύγει να κάνει αναφορά στο ντοκιμαντέρ που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, για την Επανάσταση του ’21, αν και το περιεχόμενό του είχε θορυβήσει αρκετούς μητροπολίτες και πιστούς.

Στο τετρασέλιδο έντυπο, η Εκκλησία αναφέρεται μεταξύ άλλων στον σταυρό που αποτελούσε το έμβλημα της σημαίας των οπλαρχηγών, αλλά και στους αγώνες των κληρικών για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Ο συγγραφέας του φυλλαδίου σχολιάζει πως «εμφανίζεται μια προσπάθεια καταγραφής και αποτυπώσεων μιας άλλης Ιστορίας σχετικά με την Επανάσταση του ’21».