Αρχαία ελληνική τεχνολογία

ΔΕΙΤΕ: Τα θαυμαστά τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων


ΕΛΛΑΔΑ
7:45
19/02/2011
Αρχαία ελληνική τεχνολογία
6
loading

Οι αρχαίοι Έλληνες συγκέντρωναν όλα όσα, κατά κανόνα, θεωρείται και σήμερα ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός πολιτισμού. Υπήρξαν θαλασσοκράτορες, με όλη τη σημασία της λέξης, κι αυτό τους βοήθησε τα μέγιστα να συγκεντρώσουν πλούτο, να αντλήσουν γνώση και εμπειρίες από άλλους λαούς, να προμηθευτούν πρώτες ύλες και, εντέλει, να εξαπλωθούν ιδρύοντας αποικίες σε όλη τη Μεσόγειο κι ακόμη παραπέρα.

Έτσι δημιούργησαν τον απαράμιλλο πολιτισμό τους, ο οποίος δεν ξεπεράστηκε ποτέ κι από κανέναν, αντιθέτως υπήρξε πηγή και έμπνευση για την ανθρωπότητα ακόμη και σήμερα.

Ξέρουμε ήδη αρκετά για τις φιλοσοφικές αναζητήσεις των αρχαίων Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και των Βυζαντινών, για τα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα, για την ιστορία τους, εντρυφώντας στα κείμενά τους ή παρακολουθώντας τις αρχαιολογικές έρευνες.

Υπάρχει, όμως, μια πλευρά του πολιτισμού τους λιγότερο γνωστή, αυτή της τεχνικής και τεχνολογικής εξέλιξής τους. Κι εδώ τα επιτεύγματα ήταν λαμπρά και δείχνουν ότι κάποιοι κανόνες φυσικής, γεωμετρίας, μαθηματικών, χημείας, μηχανικής, στατικής και πολλών άλλων επιστημών δεν ήταν άγνωστοι και αποτέλεσαν τη βάση και τον οδηγό για κατασκευές, όργανα και εργαλεία που είχαν άμεση συνάφεια με την καθημερινότητά τους.

Τέτοιες εντυπωσιακές για την εποχή τους εφευρέσεις είχαν να κάνουν με πολεμικές επιχειρήσεις, με τη ζωή και τη δόμηση ολόκληρης της πόλης και κάθε κτιρίου ξεχωριστά, με τις καθημερινές εργασίες τους, όπως τις γεωργικές, τις κτηνοτροφικές και άλλες, με τη διαχείριση υδάτων, με τη ναυσιπλοΐα και τη ναυπηγική, τη μίξη μετάλλων, την ψυχαγωγία, εν γένει με την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση του καθημερινού ανθρώπινου βίου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟπηγή: aet

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Anonymous

  ..
  ελεος

 2. avatar Beachslap

  Όταν, σαν λαός, το τελευταίο τεχνολογικό σου επίτευγμα βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό μουσείο, δεν βλέπω τον λόγο να καυχιέσαι.. Όταν όλοι οι σύγχρονοι Έλληνες επιστήμονες βρίσκουν καταφύγιο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, μάλλον δεν μας φταίει κανένας άλλος. Που να δώσεις ώθηση στην έρευνα και την τεχνολογία σε μια χώρα όπου τα πανεπιστήμια μοιάζουν με γκέτο τίγκα στα γκράφιτι? Όταν υπάρχουν κάτι ηλίθιες αντιλήψεις όπως το "πανεπιστημιακό άσυλο"? Λες και το άσυλο είναι αυτό που αποτρέπει μια πιθανή χούντα.. Όταν υπάρχουν απόφοιτοι Οικονομικής Σχολής που δεν ξέρουν ΚΑΝ πως να ψάξουν άρθρα για να γράψουν μια εργασία της πλάκας ή ψάχνανε στο wikipedia να βρούνε τι σημαίνει "spread" πριν από μερικούς μήνες? Όταν υπάρχουν απόφοιτοι Αεροναυπηγικής η Ρομποτικής που για να βρούνε δουλειά πρέπει να πάνε εξωτερικό επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέση εργασίας ούτε για δείγμα?
  ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ, για να αισθανθώ και εγώ περήφανος. Όπως ο Ολλανδός, ο Γερμανός, ο Γάλλος, ο Ισπανός κτλ αισθάνεται περήφανος για την προσφορά του δικού του λαού στην ΣΥΓΧΡΟΝΗ τεχνολογία, και όχι για το τι κάνανε οι πρόγονοί του πριν από 100, 300, 500 χρόνια..

 3. avatar Γιάννης Βουνος

  ΔΕΝ ΑΞΊΖΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛ΄ΘΟΝ ΣΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ

  1. avatar moraitis patrinos

   εσυ τι εισαι παπ...ελληνα η εισαι μακεδονας;

   1. avatar Γιάννης Βουνος

    εγω ειμαι μακεδονασ χαμουτζακο

 4. avatar nik

  Αυτοι ημασταν. Αυτοι ειμαστε. Αυτη την κληρονομια κουβαλαμε μεσα μας. Οσο και να προσπαθουν να μας την σβησουν δε θα τα καταφερουν..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει