Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα έχει προκαλέσει διάφορες πολιτικές αναλύσεις. Πριν λίγη ώρα πραγματοποιήθηκαν οι κοινές δηλώσεις του τούρκου Προέδρου και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με φόντο την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης και ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος βρέθηκαν στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open. Οι δύο άντρες, όμως, ήρθαν σε μια κόντρα.

Αρχικά, ο Σάββας Καλεντερίδης αναφέρθηκε σε ένα «ντόμινο υποχωρήσεων στο Αιγαίο» από πλευράς όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και μια «φοβική συμπεριφορά της Ελλάδας». Τότε, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος σχολίασε ότι «από το ’74 και μετά κανένας πρωθυπουργός που πέρασε δεν ήταν ενδοτικός».

Παρακάτω, ο Σάββας Καλεντερίδης αναφέρθηκε στο ζήτημα, λέγοντας ότι «είπε ο κύριος Δεσποτόπουλος ότι δεν είμαστε ενδοτικοί. 1976, πρωτόκολλο της Βέρνης, γκριζάραμε το Αιγαίο για θέματα ενεργειακά. 1988, Νταβός, βάλαμε στο ράφι το Κυπριακό και υπογράφηκε το πρωτόκολλο Παπούλια – Γκιλμάζ μέσω του οποίου – οι Τούρκοι λένε – βάλαμε πόδι στο Αιγαίο. 1997, διακήρυξη της Μαδρίτης, αναγνωρίσαμε νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην ουσία νομιμοποιώντας το casus belli. Και τώρα περιμένουμε την τωρινή διακήρυξη, ας μην λέμε λοιπόν ότι μας κατέβει. Βάζουμε ντοκουμέντα στο τραπέζι. Είναι το ντόμινο των υποχωρήσεων»

Από πλευράς του, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος απάντησε: «Έχει νησιά η Τουρκία στο Αιγαίο; Έχει ακτές η Τουρκία; Έχει νησιά; Εμείς λέμε ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, τα νησιά της Τουρκίας δεν έχουν; Δεν έχει συμφέροντα η Τουρκία στο Αιγαίο; Υποχώρηση ήταν το συμβούλιο Γκιλμάζ – Παπούλια; Για να μην έχουμε υπερπτήσεις και παραβιάσεις, για να έχουμε ηρεμία στις Εθνικές Εορτές».

Ο κ. Δεσποτόπουλος κατέληξε λέγοντας πως «εγώ προτιμώ να με κατηγορούνε για παπαγαλάκι μια κυβέρνησης παρά να ρίχνω λάδι στη φωτιά δυο γειτονικών χωρών, (σ.σ. πράξη) που δεν οδηγεί πουθενά», με τον κ. Καλεντερίδη να απαντά ότι «ρίχνουμε και φωτιά τώρα, όταν λέμε για τους ενδοτισμούς, να περιμένουμε τους Τούρκους να αρπάξουν το μισό Αιγαίο».

Δείτε τις δηλώσεις τους στο 18:03: