Η μαγευτική μυρωδιά των κόκκων καφέ και μόνο είναι αρκετή απόδειξη ότι μπορεί να προσθέσει γεύση σε κάτι περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ. Ακόμα και αν δεν πίνετε καφέ, πιθανότατα τον έχετε απολαύσει σε άλλα πιάτα, από brownies και τιραμισού μέχρι μπριζόλες με καφέ.

Η έντονη γεύση του καφέ συνήθως συνδυάζεται καλύτερα με εξίσου έντονες γεύσεις όπως κρέας, σοκολάτα ή αλκοόλ. Ωστόσο, ο καφές και τα καρότα είναι ένα γαστρονομικό ζεύγος που σπάει το καλούπι με νόστιμο τρόπο.

Το καβούρδισμα των καρότων ενισχύει τη γεύση τους, ενώ προσθέτει μια καραμελωμένη γλυκύτητα που μπορείτε να συνδυάσετε με άλλες γεύσεις. Οι συνήθεις συνδυασμοί περιλαμβάνουν πικάντικα αρωματικά όπως σκόρδο και σκόνη τσίλι, καπνιστή πάπρικα ή γήινα βότανα όπως δενδρολίβανο και θυμάρι. Ο καφές μπορεί να μην βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα, αλλά είναι το απόλυτο αρωματικό -η γεύση του είναι κυριολεκτικά προέκταση του αρώματός του.

κόκκοι καφέ

Tο ψήσιμο καφέ και καρότων μαζί μετατρέπει το δελεαστικό άρωμα του καφέ σε μια λεπτή αλλά μοναδική γεύση που συμπληρώνει τη γλυκύτητα των ψτηών καρότων εξίσου καλά -ή και καλύτερα – από τα παραδοσιακά αρωματικά μέσα. Αυτός ο απίθανος συνδυασμός θα προσθέσει φινέτσα και πολυπλοκότητα σε ένα κατά τα άλλα απλό συνοδευτικό πιάτο. Θα έχετε τη γλυκιά και αλμυρή γεύση καβουρδισμένου καρότου που λαχταράτε, αλλά τελειωμένη με μια κομψή υποψία καφέ.

Είναι γνωστό στους καβουρδιστές καφέ ότι το αργό καβούρδισμα των κόκκων καφέ μεγιστοποιεί το βάθος της γεύσης τους. Αυτό ισχύει και για τα κρέατα, που ψήνονται για ώρες και εντείνουν την αλμυρή γεύση τους, ενώ παράλληλα απορροφούν γεύσεις από το ξύλο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του καπνίσματός τους.

Τα καρότα καβουρδισμένα με καφέ συνδυάζουν τις ίδιες μεθόδους αργού ψησίματος των κόκκων καφέ με την απορρόφηση γεύσης -η μόνη διαφορά είναι ότι τα καρότα απορροφούν το λάδι των κόκκων αντί για τον καπνό.

Πώς να μαγειρέψετε καρότα με καφέ

ψητά καρότα

Για να φτιάξετε το πιάτο, τοποθετήστε πρώτα ένα στρώμα κόκκων καφέ σε ένα καυτό ταψί για να ξεκινήσει η απελευθέρωση των ελαίων τους. Ανακατέψτε τα καρότα σας με ελαιόλαδο και καρυκεύματα και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τα πάνω στους κόκκους καφέ. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε χαμηλή θερμοκρασία για μερικές ώρες, επιτρέποντας στα αρωματικά έλαια από τους κόκκους καφέ να εισχωρήσουν στα καρότα. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι απροσδόκητα νόστιμο.