Υλικά

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 λεμόνι
  • 9 κ. σ. ελαιόλαδο, μοιρασμένο
  • 2 κονσέρβες σολομού, στραγγισμένες
  • 1 αυγό
  • 1/4 φλ. τσαγιού μαγιονέζα
  • 1 κ. γλ. σκόρδο σε σκόνη
  • 3/4 κ. γλ. αλάτι
  • 1/4 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 3 κ. σ. ψιλοκομμένο άνηθο, μοιρασμένο
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά panko, διαιρεμένη
  • 240 γρ. ξινή κρέμα

Εκτέλεση

  1. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια. Ψιλοκόψτε την πιπεριά. Ξεφλουδίστε μισό λεμόνι, αφήνοντας την άλλη πλευρά με τη φλούδα άθικτη. Κόψτε το λεμόνι στη μέση και στύψτε την ξεφλουδισμένη πλευρά μέχρι να έχετε 1 κουταλιά της σούπας χυμό. Κόψτε το μισό λεμόνι χωρίς ξύσμα σε φέτες.
  2. Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά για περίπου 6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρέστε τα από το τηγάνι και αφήστε τα στην άκρη.
  3. Στραγγίξτε το σολομό και ανακατέψτε τα σοταρισμένα λαχανικά στο σολομό.
  4. Ανακατέψτε το αυγό, τη μαγιονέζα, τη σκόνη σκόρδου, το αλάτι, το πιπέρι, 2 κουταλιές της σούπας άνηθο και 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά μαζί με το σολομό.
  5. Σχηματίστε το μείγμα σολομού σε μπιφτέκια μεγέθους μπέργκερ. Απλώστε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι φρυγανιά σε ένα πιάτο και πιέστε κάθε μπιφτέκι στη φρυγανιά μέχρι να καλυφθεί πλήρως.
  6. Ζεστάνετε 4 κουταλιές της σούπας λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μαγειρέψτε το 1/2 των κροκετών στο λάδι για περίπου 5 έως 6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Αναποδογυρίστε τις κροκέτες και μαγειρέψτε τις για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρέστε την πρώτη παρτίδα κροκετών, προσθέστε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και ψήστε τις υπόλοιπες κροκέτες.
  7. Ανακατέψτε την ξινή κρέμα με το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και τον υπόλοιπο άνηθο και αλατοπιπερώστε το μείγμα. Σερβίρετε τις κροκέτες με το ντιπ ξινής κρέμας και τις φέτες λεμονιού, γαρνίροντας με επιπλέον άνηθο αν θέλετε.