Υλικά

  • 700 γρ. βατόμουρα
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • Το ξύσμα και το χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κ. σ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

  1. Προσθέστε τα βατόμουρα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας σε μια κατσαρόλα. Τοποθετήστε την σε μέτρια φωτιά και τοποθετήστε ένα μικρό πιάτο στην κατάψυξη.
  2. Ζεστάνετε τα βατόμουρα μέχρι να αρχίσουν να διαλύονται και να σιγοβράσουν σε υγρό, χαμηλώνοντας τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.
  3. Συνεχίστε να μαγειρεύετε, ανακατεύοντας σχεδόν συνεχώς, μέχρι τα βατόμουρα να διαλυθούν εντελώς και το μείγμα να ζελατινοποιηθεί, 20 έως 30 λεπτά.
  4. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα, βγάλτε το πιάτο από την κατάψυξη και βάλτε μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας στο πιάτο. Η μαρμελάδα θα πρέπει να πήξει και να είναι χαλαρή, αλλά όχι ρευστή. Περάστε ένα κουτάλι μέσα από τη μαρμελάδα -αν η γραμμή παραμένει ανέπαφη, η μαρμελάδα έχει ζελατινοποιηθεί.
  5. Αφαιρέστε τη μαρμελάδα από τη φωτιά και αφήστε την να κρυώσει εντελώς. Ανακατέψτε το ξύσμα λεμονιού και προσθέστε τη μαρμελάδα σε βάζα για να την αποθηκεύσετε.