Είναι γεγονός ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που προμηθευόμαστε από το σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή αγορά, διατηρούνται στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας για αρκετές ημέρες. Και μπορεί στην περίπτωση των πιο απλών προϊόντων με απλές μεθόδους αποθήκευσης, αυτό συνήθως να μην αποτελεί πρόβλημα, αλλά όταν πρόκειται για τρόφιμα που είναι ευμετάβλητα όσον αφορά τη φρεσκάδα τους, είναι λίγο πιο δύσκολο. Γι’ αυτό αξίζει να γνωρίζετε πώς να αποθηκεύετε τις ντομάτες με τον σωστό τρόπο.

Αν οι ντομάτες δεν καταναλωθούν στο αποκορύφωμα της φρεσκάδας τους, αυτό το λαχανικό (ή μήπως η ντομάτα είναι φρούτο;) μπορεί από γλυκό και ζουμερό να γίνει άγευστο σε χρόνο μηδέν, ανεξάρτητα από την οργάνωση του ψυγείου σας.

Πού πρέπει να αποθηκεύετε τις φρέσκες ντομάτες

ντομάτες σε τσαμπί

Σύμφωνα με το Reader’s Digest, λοιπόν, για βέλτιστη ποιότητα και γεύση, διατηρήστε τις φρέσκες ντομάτες στον πάγκο ή στο ντουλάπι. Ειδικά αν αγοράζετε άγουρες ντομάτες, θα πρέπει να τις διατηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να φτάσουν στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς τους και να είστε έτοιμοι να τις καταναλώσετε. Μόλις ωριμάσουν, ίσως θα ήταν καλύτερα να τις μεταφέρετε στο ψυγείο, ανάλογα και με το πότε σκοπεύετε να τις καταναλώσετε.

Πώς να αποθηκεύσετε τις άγουρες ντομάτες

ντομάτες

Οι άγουρες ντομάτες για να ωριμάσουν θα πρέπει να τις αποθηκεύσετε στον πάγκο ή στο ντουλάπι σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσουν ένα πλούσιο κόκκινο χρώμα.

Αυτό είναι το σημείο στον κύκλο ζωής μιας ντομάτας -το στάδιο της ακόμα άγουρης- όπου σίγουρα δεν πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ντομάτας της Φλόριντα, το ένζυμο που δίνει γεύση στις ντομάτες σταματά να παράγεται όταν η θερμοκρασία της ντομάτας πέσει κάτω από τους 12 βαθμούς. Και αυτός ο διακόπτης «off» είναι μόνιμος.

Επιπλέον, οι χαμηλές θερμοκρασίες υποβαθμίζουν την όποια γεύση έχει ήδη η ντομάτα και προκαλούν τη διόγκωση του νερού στο εσωτερικό της. Δεν μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα αυτής της διαστολής, αλλά θα δημιουργήσει μια αλευρώδη υφή όταν τη δαγκώνετε.

Υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο φυσικής αποθήκευσης των ντοματών, αν πρέπει να αποθηκεύονται με το κοτσάνι προς τα πάνω ή με το κοτσάνι προς τα κάτω. Η Επιτροπή Ντομάτας της Φλόριντα συνιστά να τις διατηρείτε με το κοτσάνι προς τα πάνω. Η περιοχή γύρω από το κοτσάνι -οι «ώμοι»- είναι το πιο μαλακό μέρος της ντομάτας, οπότε αν την αφήσετε να στηρίζεται σε αυτό το τμήμα, η ντομάτα θα καταλήξει μελανιασμένη.

Ανεξάρτητα από το ποια πλευρά θα τοποθετήσετε τις ντομάτες σας, προσέξτε το περιβάλλον τους. Αν έχετε και άλλα προϊόντα στον πάγκο σας, προσέξτε τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν πρέπει να αποθηκεύετε μαζί. Τοποθετήστε τα δίπλα σε μπανάνες, για παράδειγμα, και μπορεί να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσής τους.

Πώς να αποθηκεύσετε τις ώριμες ντομάτες

ντομάτες

Σίγουρα, οι ντομάτες έχουν την καλύτερη γεύση όταν αφήνονται να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να τις φάτε. Αν οι ντομάτες σας είναι ώριμες, μπορείτε να τις βάλετε στο ψυγείο. Αυτό θα σταματήσει τη διαδικασία ωρίμανσης και θα τις διατηρήσει φρέσκες μέχρι να είστε έτοιμοι να τις απολαύσετε. Δεδομένου, όμως, ότι η χαμηλή θερμοκρασία θα υποβαθμίσει λίγο τη γεύση τους, είναι έξυπνο να τις αφήσετε να επανέλθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις σερβίρετε.