Τίποτα δεν κάνει το μεσημεριανό γεύμα πιο εύκολο από τα υπολείμματα. Σε εκείνες τις περιπτώσεις που παραγγέλνετε ή ετοιμάζετε περισσότερο φαγητό από ό,τι μπορείτε να φάτε σε ένα γεύμα, η προφανής λύση είναι να εξοικονομήσετε ένα άλλο γεύμα από αυτό και να το βάλετε στο ψυγείο για την επόμενη μέρα.

Τι γίνεται, όμως, αν τελειώσετε αυτό το γεύμα και σας περισσέψει λίγο φαγητό που δεν θέλετε να χάσετε; Είναι δυνατόν να ξαναζεστάνετε τα ζυμαρικά δύο ημερών; Τεχνικά, ναι, αλλά κάτι τέτοιο δεν αποτελεί και την ιδανικότερη επιλογή.

Γιατί δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε τα περισσεύματα πάνω από μία φορά

Τάπερ με φαγητό στο ψυγείο

Σύμφωνα με το tastingtable.com, τα υπολείμματα στο ψυγείο μπορούν να ξαναζεσταθούν με ασφάλεια μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες, αν και το BBC Good Food συνιστά τα υπολείμματα να καταναλώνονται από το ψυγείο εντός δύο ημερών. Κάθε φορά που το φαγητό ξαναθερμαίνεται στους 74 βαθμούς μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια για επιπλέον τρεις έως τέσσερις ημέρες, ωστόσο, κάθε ζέσταμα πιθανότατα θα μειώσει την ποιότητα του φαγητού, επομένως είναι καλύτερο να το περιορίσετε στο ελάχιστο.

Λόγω αυτών των μειωμένων αποδόσεων, εάν σκοπεύετε να φάτε ολόκληρο το φαγητό που σας έχει απομείνει μέσα σε λίγες μέρες, είναι πιθανώς καλύτερο να χωρίσετε τη μερίδα που θέλετε και να τη ζεστάνετε ξεχωριστά αντί να τη ζεστάνετε, να την ψύξετε και να την ξαναζεστάνετε αργότερα. Μπορείτε, επίσης, να μετατρέψετε τα περισσεύματα σας σε ένα νέο πιάτο. Το μοσχάρι μπορεί να μετατραπεί σε σάλτσα με κρέας, τα σπαράγγια γίνονται σούπα και το υπόλοιπο ρύζι μπορεί να μετατραπεί σε μια σειρά από πιάτα, όπως ριζότο ή τηγανητό ρύζι.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης

Μακαρόνια σε τάπερ

Ενώ ο μόνος κίνδυνος να ξαναζεσταίνετε το φαγητό πολλές φορές είναι η πιθανότητα σημαντικά λιγότερο νόστιμων γευμάτων, αυτό ισχύει μόνο εάν το ζέσταμα γίνεται σωστά. Το BBC Good Food συμβουλεύει ότι δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε το φαγητό περισσότερο από μία φορά, επειδή οι επανειλημμένες μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες στα βακτήρια να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η πιθανότητα, το Good Food συνιστά να ζεστάνετε το φαγητό στους προαναφερθέντες βαθμούς για τουλάχιστον δύο λεπτά και να ελέγχετε ότι θερμαίνεται ομοιόμορφα καθ’ όλη τη διάρκεια, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι σταματάτε τον φούρνο μικροκυμάτων σας εν μέρει κατά τη διάρκεια του χρόνου μαγειρέματός του για να ανακατεύετε το πιάτο σας.

Φούρνος μικροκυμάτων με τάπερ

Εάν σκοπεύετε να ξαναζεστάνετε το φαγητό που έχετε ήδη ζεστάνει, το Takeout τονίζει να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αφήσετε το ξαναζεσταμένο φαγητό να παραμείνει για αρκετή ώρα έξω. Τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη βακτηρίων, επομένως, αφού καταναλώσετε την ποσότητα που θέλετε, φροντίστε να βάλετε το υπόλοιπο γρήγορα στο ψυγείο.

Αυτές οι οδηγίες θα σας επιτρέψουν να ξαναζεστάνετε με ασφάλεια το δείπνο σας αρκετές φορές για να περάσετε την εβδομάδα, αλλά να είστε πάντα προσεκτικοί και να ελέγχετε για συγκεκριμένα συστατικά εάν δεν είστε σίγουροι. Ορισμένα συστατικά όπως το ρύζι ή τα μανιτάρια μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στο να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, επομένως μερικές φορές μπορεί να είναι προτιμότερο να ετοιμάζετε ένα ακόμη φρέσκο ​​γεύμα παρά να το ρισκάρετε.