Πώς να φτιάξετε μουσακά

Παραδοσιακή συνταγή


ΣΥΝΤΑΓΕΣ
13:54
05/07/2020
5
loading

Υλικά

  • 4 μελιτζάνες πλυμένες και κομμένες σε ροδέλες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 4 κ.σ. λευκό κρασί
  • 1 κονσέρβα χυμός ντομάτας
  • 5 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 3 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
  • 8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 1/2 φλιτζ. γάλα με πλήρη λιπαρά
  • 2 κρόκοι αυγών
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά για περίπου 4 λεπτά, να πάρει χρώμα.
  2. Σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσει για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
  3. Στη συνέχεια, λαδώνετε τη λαμαρίνα του φούρνου. Στρώνετε μέσα τις πατάτες και τις μελιτζάνες και αλατίζετε.
  4. Σκεπάζετε τη λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180οC για περίπου μισή ώρα (ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες).
  5. Λαδώνετε ένα ταψί 20 εκ. και στρώνετε στη βάση τις πατάτες. Από πάνω προσθέτετε τον κιμά και στη συνέχεια τις μελιτζάνες.
  6. Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα με σύρμα για να μη σβολιάσει.
  7. Μόλις τα υλικά ομογενοποιηθούν προσθέτετε το γάλα, ανεβάζετε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
  8. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
  9. Σε μπολ χτυπάτε με το σύρμα το γάλα με τους κρόκους. Προσθέτετε το μείγμα στη μπεσαμέλ και ανακατεύετε απαλά με το σύρμα.
  10. Απλώνετε τη μπεσαμέλ στο ταψί πάνω από τις μελιτζάνες.
  11. Ψήνετε τον μουσακά στους 180° C για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η μπεσαμέλ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
  1. avatar Συνθετα φαγητα

    Για κάθε φαγητό πρέπει να ετοιμασουμε τρία πράγματα 1 τίς πατάτες μελιτζάνες ή κολοκυθάκια , 2 το κιμά , 3 τη μπεσαμέλ .Η μπεσαμέλ για τα φαγητά αυτά πρέπει να γίνεται μέτρια μέχρι σφικτή ,να απλώνεται καλά στη επιφάνεια τού φαγητού αλλά και να στέκει και να μη εισχωρεί στο φαγητό απο τα πλαγια .Πρέπει πάντα να πασπαλίζεται με τυρί τριμμένο και μετά με φρυγανιά κοπανισμενη και να ραντιζεται όλη η επιφάνεια με βούτυρο για να ροδισει το φαγητό στο ψήσιμο να ξεροψηθει χωρίς να καεί .Όταν βγαίνουν απο το φούρνο δεν κόβονται αμέσως γιατί ζεστά όπως είναι δεν βγαίνουν εύκολα και σπάζουν τα τεμάχια .Έτσι μένουν 15-30 λεπτά για να κρυωσουν λίγο και να στραγγισουν τα υγρά τους.

  2. avatar Μουσακάς ναι…. παραδοσιακός οχι

    Αν θέλεις να κάνεις το μουσακά πιο ελαφρύ καλά κάνεις και ψήνεις τα λαχανικά. Για παραδοσιακό μουσακά όμως εκείνο με την ανεπανάληπτη γεύση τα λαχανικά τα τηγανίζουμε, όλα, σε ελαιόλαδο.
    Και μια και λέμε για λαχανικά η αναλογία είναι 2 μέρη μελιτζάνα, 1 μέρος πατάτα και 1 μέρος κολοκύθι.
    Παρατήρησα επίσης ότι ο κιμάς δεν έχει σκόρδο και τα απαραίτητα αρωματικά/μπαχαρικά, δαφνοφυλλο και κανέλα. Έχει όμως κρασί που είναι περιττό, δηλαδή όχι παραδοσιακό. Επίσης δεν αναφέρεις πουθενά ότι όταν γίνει ο κιμάς ανακατεύουμε μέσα μια μικρή ποσότητα μπεσαμέλ.
    Στην μπεσαμέλ μαζί με ότι άλλο βάζεις μπαίνει και τυρί(κεφαλοτύρι). Τυρί επίσης μπαίνει και σε κάθε στρώση λαχανικών όπως και στο τέλος πάνω από την κρέμα πριν πάει στο φούρνο.
    (Ελπίζω τώρα να το δημοσιεύσεις που το ξαναγράφω μετά από μιάμιση ώρα)

  3. avatar Τι έγινε ρε μπιστ…

    ...που είναι το σχόλιο μου για τον κατά τα άλλα παραδοσιακό και καλά μουσακά?

  4. avatar Μουσακάς ναι… παραδοσιακός οχι

    Αν θες να κάνεις το μουσακά πιο ελαφρύ καλά κάνεις και ψήνεις τα λαχανικά.
    Αν όμως θες τον παραδοσιακό μουσακά με εκείνη την αξεπέραστη γεύση τότε τα λαχανικά τα τηγανίζεις. Όλα, με ελαιόλαδο φυσικά. Και μια και λέμε για λαχανικά να πούμε πως η αναλογία είναι 2 μέρη μελιτζάνα, 1 μέρος πατάτα και 1 μέρος κολοκύθι.
    Παρατήρησα επίσης ότι ο κιμάς σας δεν έχει σκόρδο αλλά ούτε και τα αρωματικά δαφνοφυλλο και κανέλα. Έχει όμως κρασί που είναι περιττό, δηλαδή όχι παραδοσιακό. Να συμπληρώσω επίσης ότι στο τέλος μέσα στον κιμά ανακατεύουμε λίγη μπεσαμέλ.
    Για την μπεσαμέλ τώρα παρατήρησα ότι στην κρέμα δεν βάζετε τυρί.... κάτι που πρέπει να κάνετε και στο στρώσιμο του μουσακά σε κάθε στρώση λαχανικών. Αλλά και στο τελείωμα του φαγητού πριν το βάλουμε στο φούρνο.

  5. avatar Δήμητρα Σταμου

    Ωραίες παραδοσιακές συνταγές, είναι αξεπαιραστες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει