Υλικά

Η σαμπάνια παραμένει για τους περισσότερους ένα σπέσιαλ ποτό που αφορά σε ειδικές περιστάσεις. Δεν είναι για κάθε μέρα, ακούς συχνά να λένε, μόνο που τελικά κάνουν λάθος! Δεν παύει σε τελική να είναι αφρώδης οίνος και ως τέτοιος ταιριάζει μια χαρά με το φαγητό, φτάνει κι εδώ να κάνεις τον σωστό συνδυασμό. Αν το σηκώνει λοιπόν η τσέπη σου, η σαμπάνια συνοδεύει υπέροχα το σπιτικό φαγητό σε κάθε περίσταση. Όπως μας λένε οι σομελιέ, ένας απλός μπούσουλας για τον τρόπο που ζευγαρώνει η σαμπάνια με το φαγητό είναι ο εξής: H Brut (και η Extra Brut) πηγαίνει ιδανικά με ψάρια, θαλασσινά, ριζότα, τυριά (κατά προτίμηση σκληρά) και πουλερικά. Όλα τους μαγειρεμένα χωρίς έντονες σάλτσες και δυνατά μυρωδικά. Με τα σκληρά τυριά πάντως ταιριάζουν όλες οι σαμπάνιες. Η Sec και η Demi Sec με γλυκά και τούρτες, όχι όμως και με σοκολάτα. Η Doux, εξαιτίας της πολύ γλυκιάς της γεύσης, είναι ιδανική για να κλείσει ένα γεύμα, συνοδεία φρούτων, όπως οι φράουλες. Όσο για τη ροζέ σαμπάνια, δένει υπέροχα με καπνιστά ψάρια, πατέ, αλλαντικά, αλλά και πικάντικες δημιουργίες.