Υλικά

  • 125 γραμμάρια τυρί τριμμένο
  • αλάτι
  • άσπρο πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 300 γραμμάρια αλεύρι
  • 150 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
  • 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 αβγά
  • αλεύρι για το άπλωμα της ζύμης
  • μαργαρίνη για το βουτύρωμα
  • 1 κρόκος
  • κύμινο
  • σουσάμι
  • σκόρδο
  • 1 κουταλιά σούπας γάλα εβαπορέ
  • ρίγανη

Εκτέλεση

Βήμα 1
Αναμειγνύετε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και τα βάζετε στο μίξερ.
Βήμα 2
Προσθέτετε το βούτυρο σε κομμάτια, το αβγό και το τυρί.
Βήμα 3
Ζυμώνετε καλά, ώστε να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι σκόρδο και μοσχοκάρυδο.
Βήμα 4
Την σκεπάζετε με σελοφάν και την αφήνετε τουλάχιστον 1 ώρα ή καλύτερα μια νύχτα στο ψυγείο.
Βήμα 5
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε ζύμη σε πάχος 1 εκ., την κόβετε σε λουρίδες πάχους 1 εκ., φάρδους 1 εκ. και μάκρους 6 εκ. και τους δίνετε κυλινδρικό σχήμα.
Βήμα 6
Τη βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Χτυπάτε τον κρόκο και το γάλα, αλείφετε τα κριτσίνια και τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή με ρίγανη.
Βήμα 7
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 12 λεπτά ώσπου να ροδοκοκκινίσουν.
Βήμα 8
Τα αφήνετε στο ταψί να κρυώσουν λίγο και μετά τα ακουμπάτε σε σχάρα.
Βήμα 9
Τα κριτσίνια ταιριάζουν τόσο με κρασί, όσο και με μπίρα. Σερβίρονται επίσης με ντιπ με τυρί και γιαούρτι.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.