Υλικά

  • 400 ml κρέμα γάλακτος με 30% λιπαρά
  • 400 ml γάλα φρέσκο πλήρες
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκοι φρέσκων αυγών
  • μισό μπαστουνάκι βανίλιας
  • το ξύσμα 1 λεμονιού και 1/2 πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από το μπαστουνάκι βανίλιας και το ξύσμα των εσπεριδοειδών.
  2. Χτυπάμε για ένα λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Αν αποφεύγουμε τα ωμά αυγά, τότε βάζουμε το μείγμα –αφού προσθέσουμε τους σπόρους της βανίλιας και το ξύσμα– να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, φροντίζοντας το μείγμα μας να μη βράσει, αλλά να φτάσει τους 82-85 βαθμούς Κλεσίου, ή μέχρι να καλύπτει τη ράχη ενός μεταλλικού κουταλιού.
  4. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε το μείγμα με διαφανή μεμβράνη που ακουμπάει στην επιφάνεια.
  5. Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει, και στη συνέχεια στην παγωτομηχανή. Αν πάλι εμπιστευόμαστε τους κρόκους των αυγών μας, δεν παστεριώνουμε την κρέμα, αλλά την παγώνουμε κατευθείαν από το μπλέντερ (αφού προσθέσουμε βανίλια και ξύσμα).
  6. Μπορούμε, επίσης, να μην χρησιμοποιήσουμε παγωτομηχανή αλλά να ανακατεύουμε το μείγμα που θα βάλουμε στην κατάψυξη, κάθε περίπου μισή με μία ώρα, ώστε να αποφύγουμε τους κρυστάλλους.