Δεν χρειάζεται να το αγοράσουμε έτοιμο, αφού μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τέλειο πέστο χωρίς συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε πίτσες, τορτίγιες, τοστ ή στη συνταγή παρακάτω, αρκεί να το διατηρήσουμε στο ψυγείο. Τα υλικά του μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχικότητα, αλλά σήμερα θα το ετοιμάσουμε σε μια πιο παραδοσιακή εκδοχή, με μια μικρή μόνο προσθήκη σπανακιού.
Υλικά (1 μερίδα)
- 1½ κ.σ. cottage
- 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
- ½ κούπα φρέσκο σπανάκι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1–2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. κουκουνάρι
- αλάτι, πιπέρι
- 1 φέτα μαύρο ψωμί
- λίγο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το cottage, τον βασιλικό, το σπανάκι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κουκουνάρι και το αλατοπίπερο. Αναμειγνύουμε καλά έως ότου έχουμε ένα κρεμώδες πέστο.
- Βήμα 2: Παίρνουμε τη φέτα ψωμιού και την αλείφουμε με το πέστο (όλη την ποσότητα που έχει προκύψει από το μπλέντερ).
- Βήμα 3: Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, για περίπου 10 λεπτά.
- Βήμα 4: Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και το απολαμβάνουμε ζεστό.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 248 kcal
- Υδατάνθρακες: 17,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 17,3 γρ.
- Λιπαρά: 5,5 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,2 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI