Ένα αλεύρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα, και ιδιαίτερα μαγνήσιο. Περιέχει επίσης το αμινοξύ λυσίνη, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παίζει σημαντικό ρόλο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου. Αν και περιέχει μικρή ποσότητα γλουτένης, δεν είναι κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή για όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη ή απλώς επιλέγουν να την αποφεύγουν. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή του κοινού σιταριού, ενώ η κατανάλωσή του συμβάλλει στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού και στη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.
Υλικά (10-12 κομμάτια)
- 350 γρ. αλεύρι Ζέας
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 250 ml νερό
- σουσάμι (για το τελείωμα)
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ξερή μαγιά.
- Βήμα 2: Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλάτι, το μέλι, το ταχίνι και το νερό, ανακατεύοντας απαλά με τα χέρια μας.
- Βήμα 3: Όταν έχει δημιουργηθεί μία αρκετά σφιχτή ζύμη, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα, την τυλίγουμε με μία ή δύο κουβέρτες και την αφήνουμε για μισή ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
- Βήμα 4: Στη συνέχεια την απλώνουμε σε ένα ταψί, έχοντας πρώτα στρώσει λαδόχαρτο, και με τα δάχτυλά μας δημιουργούμε μικρές γούβες στην επιφάνεια.
- Βήμα 5: Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για άλλα 15 λεπτά.
- Βήμα 6: Τη ραντίζουμε με λίγο νερό με τα δάχτυλά μας, προσθέτουμε το σουσάμι, ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για 30 λεπτά.
Διατροφική αξία ανά κομμάτι
- Ενέργεια: 153 kcal
- Υδατάνθρακες: 26,9 γρ.
- Πρωτεΐνη: 5,8 γρ.
- Λιπαρά: 2,3 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,7 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI