Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και κάλιο, περιέχει αξιόλογες ποσότητες βιταμινών Β5, Β6 και Ε, αλλά και μικρές ποσότητες μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και βιταμινών Α, Β1, Β2 και Β3. 100 γρ. αντιστοιχούν σε 160 θερμίδες, 2 γρ. πρωτεΐνης και 15 γρ. καλών λιπών. Αν και περιέχει 9 γρ. υδατανθράκων, 7 γρ. από αυτά είναι φυτικές ίνες. Επίσης, δεν περιέχει χοληστερόλη ή νάτριο και είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Περιέχει περισσότερο κάλιο κι από τις μπανάνες, αφού ανά 100 γρ. καλύπτει περίπου το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης. Το κάλιο είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα, αποτρέποντας έτσι από εγκεφαλικό επεισόδιο και συνεισφέροντας στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Από την άλλη, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και σε χαμηλότερο κίνδυνο πολλών ασθενειών. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αβοκάντο συμβάλλει στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα και των τριγλυκεριδίων, ενώ αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερόλη. Αποδεικνύεται έτσι ένας εξαιρετικός σύμμαχος στη διατήρηση ενός υγιούς λιπιδαιμικού προφίλ. Τέλος, λόγω της λιπαρής του σύνθεσης. το αβοκάντο βοηθά στη απορρόφηση λιποδιαλυτών συστατικών, όπως είναι οι βιταμίνες Α, D , Ε, Κ, τα αντιοξειδωτικά και οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες.
Υλικά (6 κομμάτια)
- 60 γρ. κουβερτούρα με στέβια
- 130 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. αμυγδαλοβούτυρο
- 1 μικρό αβοκάντο, λιωμένο (φροντίστε να είναι αρκετά ώριμο)
- 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
- 2 κ.σ. μέλι
- 5-6 σταγόνες στέβια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και στη συνέχεια προσθέτουμε σε αυτή το αλεύρι, ανακατεύοντας πολύ καλά.
- Βήμα 2: Προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά (η σειρά δεν παίζει ρόλο) ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
- Βήμα 3: Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα σιλικόνης ή σε μεταλλική φόρμα με αντικολλητικό χαρτί.
- Βήμα 4: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160oC, στον αέρα, για 15’ (αν θέλουμε το κέικ λιγότερο υγρό, ψήνουμε περισσότερο).
Διατροφική αξία ανά κομμάτι
- Ενέργεια: 187 kcal
- Υδατάνθρακες: 29 γρ.
- Πρωτεΐνη: 5,2 γρ.
- Λιπαρά: 8,3 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,7 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI