Υλικά

  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ
  • 1 κ. γλ. κανέλα
  • 1/2 κ. γλ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • Για το σιρόπι:
  • 1 φλ. τσαγιού μέλι
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Σε μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  4. Σε άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
  5. Προσθέστε το μείγμα αλευριού στο μείγμα λαδιού σιγά- σιγά, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
  6. Πλάστε μικρά μελομακάρονα και τοποθετήστε τα σε ταψί με λαδόκολλα.
  7. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
  8. Εντωμεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά.
  9. Βουτήξτε τα ζεστά μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και τοποθετήστε τα σε πιατέλα.
  10. Πασπαλίστε με χοντροκομμένα καρύδια.