Υλικά

  • 4 φιλέτα σολομού, καθαρισμένα
  • 6 κ. σ. ελαιόλαδο, μοιρασμένο
  • Αλάτι- πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση
  • 1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε φέτες
  • 3 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 300 γρ. ρύζι arborio
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 2 κ. σ. βούτυρο
  • 150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ. σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού σε ένα ταψί, περιχύστε τα με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε τα.
  3. Μαγειρέψτε τον σολομό για 10 έως 12 λεπτά, μέχρι τα φιλέτα να ψηθούν καλά, και στη συνέχεια αφήστε τα στην άκρη.
  4. Εντωμεταξύ, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και, στη συνέχεια, προσθέστε το πράσο σε φέτες.
  5. Αλατοπιπερώστε και σοτάρετε το πράσο για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφήστε το στην άκρη.
  6. Προσθέστε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, διατηρώντας τον ζεστό όσο ετοιμάζετε το ριζότο.
  7. Προσθέστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  8. Σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  9. Προσθέστε το ρύζι στο τηγάνι, ανακατέψτε το για να καλυφθεί με το λάδι και αφήστε το να ψηθεί για 1-2 λεπτά.
  10. Προσθέστε το λευκό κρασί και αφήστε το ρύζι να σιγοβράσει αργά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
  11. Ρίξτε λίγο ζεστό ζωμό στο ρύζι και ανακατεύετε τακτικά.
  12. Μαγειρέψτε το ριζότο για 15-20 λεπτά, συνεχίζοντας να τροφοδοτείτε το ρύζι με ζωμό μέχρι το ρύζι να γίνει al dente και κρεμώδες.
  13. Κατεβάστε το ριζότο από τη φωτιά και ανακατέψτε το βούτυρο και την παρμεζάνα.
  14. Ανακατέψτε το ξύσμα λεμονιού, το μαγειρεμένο πράσο και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
  15. Ξεφλουδίστε τον μαγειρεμένο σολομό, αφαιρώντας την πέτσα, και ανακατέψτε τον απαλά στο ριζότο πριν το σερβίρισμα.