«Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν να καταστήσουν ευκολότερη την αναδιάρθρωση ομολόγων χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσκολίες» μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Η κοινή τους πρόταση, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, προβλέπει την έναρξη συνομιλιών για να ενισχυθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, που είναι υποχρεωτικές για ομόλογα που εκδόθηκαν από κράτη-μέλη από το 2013 και ύστερα. Η νέα διαδικασία θα τίθεται σε ισχύ όταν ένα κράτος-μέλος ζητήσει οικονομική στήριξη από το ταμείο αντιμετώπισης κρίσεων. Οι κανόνες που ισχύουν στην παρούσα φάση επιτρέπουν μετατροπές στην αποπληρωμή μόνο εάν οι όροι εγκριθούν τόσο από τους κατόχους των προβληματικών ομολόγων όσο και από τους κατόχους κάθε σειράς ομολόγων ξεχωριστά. Η αντικατάσταση αυτής της διπλής διαδικασίας από την έγκριση μόνο από τους κατόχους των προβληματικών ομολόγων θα καταστήσει πιο δύσκολη την αντίδραση σε προσπάθειες αναδιάρθρωσης όταν αυτές κρίνονται απαραίτητες» μεταδίδει το Bloomberg, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η γαλλο-γερμανική πρόταση ζητά επίσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των μελών-κρατών και των ιδιωτικών επενδυτών όταν κρίνονται αναγκαίες αλλαγές στους όρους αποπληρωμής. Με την απλοποίηση της διαδικασίας, ο συμβιβασμός μπορεί να μετριάσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων της Β. Ευρώπης και ταυτόχρονα να μην απομακρύνει τους επενδυτές όταν χώρες που βρίσκονται σε πρόβλημα εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε πρόγραμμα διάσωσης.