Mικρότερο έλλειμμα εμφάνισε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο Α’ το δίμηνο 2017, το έλλειμμα στο Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε κατά 392 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2016 και διαμορφώθηκε σε 1,2 δισ. ευρώ.

Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην άνοδο των πλεονασμάτων στα ισοζύγια υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε. Το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε έλλειμμα 2,4 δισ. ευρώ, κατά 259 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, καθώς η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών σημείωσε άνοδο, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017, σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Αύξηση σημείωσε επίσης το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν άνοδο κατά 2,5% σε σταθερές τιμές και οι αντίστοιχες εισαγωγές κατά 5,4%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 253 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Όσον αφορά τις εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, αυτές μειώθηκαν κατά 2,7%, παρά την άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 7,9%.

Τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασαν βελτίωση το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016.

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε πλεόνασμα 253 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 379 εκατ. ευρώ από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016.

Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 283 εκατ. ευρώ και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις αύξηση κατά 349 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 965 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως την άνοδο των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 267 εκατ. ευρώ).

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά κυρίως τη μείωση λόγω της στατιστικής προσαρμογής (727 εκατ. ευρώ), που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων.

Στην ίδια κατηγορία, η μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (2,1 δισ. ευρώ), η οποία, μαζί με τη στατιστική προσαρμογή (673 εκατ. ευρώ), υπεραντιστάθμισε την άνοδο των καταθέσεων και repos των μη κατοίκων στην Ελλάδα (909 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου του λογαριασμού ΤARGET).