Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν και πάλι το πώς να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα αγωνίζεται απεγνωσμένα με τους πρόσφυγες κατά μήκος των συνόρων της, γράφει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με το άρθρο, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα θα καθορίσει κατά πόσον θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να ολοκληρωθεί η καθυστερημένη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η αναθεώρηση έχει καθυστερήσει λόγω διαφωνίας μεταξύ των δανειστών ως προς το πόσο περισσότερο θα πρέπει η Αθήνα να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Θεωρείται ως το κλειδί για την αναζωογόνηση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

«Νομίζω πως η κατάσταση τώρα είναι πιο επικίνδυνη από όσο ήταν πέρυσι το καλοκαίρι», δηλώνει στη Guardian ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. «Τότε το ζήτημα ήταν η πολιτική βούληση λίγων ανθρώπων», σημειώνει, αναφερόμενος την περίοδο της διαπραγμάτευσης που οδήγησε στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

«Τώρα πρόκειται για ζήτημα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και σκληρής δουλειάς και αν η κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτές και τις εφαρμόζει με δυσφορία, η όποια πρόοδος γίνεται πολύ δύσκολη», συμπληρώνει.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η συνάντηση της Δευτέρας γίνεται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή. Τα ποσοστά της ανεργίας παραμένουν τα υψηλότερα στην Ευρώπη και πολλές επιχειρήσεις να μετακομίζουν στη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την Κύπρο εξαιτίας της υπερφορολόγησης. Παράλληλα ο τουρισμός δέχεται πλήγμα λόγω της εισροής προσφύγων σε νησιά του Αιγαίου, ενώ η χώρα επέστρεψε στην ύφεση.

«Η πιθανότητα ενός Grexit υπάρχει ακόμα. Δεν έχει φύγει», σημειώνει ο κ. Χαρδούβελης και παραπέμπει στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

guardian