Τη δυνατότητα να απαλλαγούν φέτος από το τέλος των 400-1.000 ευρώ έχουν χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη, 66.000 μικρομεσαίοι και επαγγελματίες που αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και μετά έχουν λάβει email από την ΑΑΔΕ, με τo οποίο ενημερώθηκαν πώς απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος λόγω των νέων προσλήψεων που έκαναν πέρυσι.

Οσοι δεν έχουν λάβει email παρά το γεγονός ότι αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν ένσταση, από την Παρασκευή 4 Αυγούστου μέχρι τις 28 Ιουλίου 2023.

Οι φορολογούμενοι μπορούν από την Παρασκευή (4/8) να βρουν το σχετικό έντυπο της έντασης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Μαζί με το έντυπο υποβάλλονται όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης. Οι ενστάσεις εξετάζονται από ειδική Επιτροπή. Η απόφαση της Επιτροπής κοινοποιείται στην επιχείρηση και γνωστοποιείται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο αποστέλλει για τις περιπτώσεις αυτές επικαιροποιημένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις επιχειρήσεις των οποίων η ένσταση γίνεται αποδεκτή.

Τροποποιητική δήλωση

Εάν κατά τον χρόνο λήψης του ηλεκτρονικού μηνύματος από την ΑΑΔΕ, οι δικαιούχοι έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους, υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το έτος αυτό.

Το μέτρο είναι μόνιμο και ισχύει για επαγγελματίες ή μικρές επιχειρήσεις που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους. Για παράδειγμα αν μία επιχείρηση αυξήσει την 1η Σεπτεμβρίου 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και τον διατηρήσει τουλάχιστον έως το τέλος Νοεμβρίου αυτόματα θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να καταβάλλει το 2024.

Τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:

  • 400 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 500 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 1.000 για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη σταδιακή μείωση του τέλους από το 2025 με πλήρη κατάργηση το 2027.