Τη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και οι Ρεμπουμπλικάνοι θα καταλήξουν σε συμφωνία για αύξηση του ορίου του χρέους, αποφεύγοντας μια στάση πληρωμών, εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η ημερομηνία ορόσημο που έχει δοθεί είναι η 1η Ιουνίου με την υπουργό οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να προειδοποιεί πως αν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία τότε είναι πολύ πιθανή η κήρυξη στάσης πληρωμών.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως έστω και στο «παρά ένα» το καταστροφικό σενάριο θα αποφευχθεί, καθώς οι δύο πλευρές επιδίδονται σε ένα «πολιτικό παιχνίδι» επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

«Η Ιστορία μάς λέει ότι οι ΗΠΑ θα παλέψουν με αυτή την αντίληψη περί στάσης πληρωμών…αλλά στο παρά ένα αυτό επιλύεται και είμαι βέβαιη ότι θα δούμε και πάλι αυτό το έργο», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, που διοργανώνει το Bloomberg.

Εκφράζοντας την ελπίδα πως θα κυριαρχήσει η σύνεση, χαρακτήρισε «περιττούς» για την παγκόσμια οικονομία τους κινδύνους που προκύπτουν από τις παρατεταμένες διαφωνίες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός και ως Dr Doom καθώς είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2008, προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν διάρκεια. Σημείωσε μάλιστα ότι ενδεχόμενη αποτυχία συμφωνίας θα μπορούσε να πλήξει τις αγορές και να βλάψει την εμπιστοσύνη στο δολάριο μακροπρόθεσμα.

«Μπορεί να φτάσουν μέχρι την τελευταία ώρα προτού υπάρξει συμφωνία», δήλωσε Bloomberg TV και πρόσθεσε: «Ή είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Αν αυτό (σ.σ. η συμφωνία) δεν συμβεί, τότε η αγορά θα καταρρεύσει».