Στα 2120,68 ευρώ σκαρφάλωσε το κόστος του οικογενειακού καλαθιού ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ, τον Μάιο του 2010.

Σε σχέση με τον Μάιο του 2009 είναι αυξημένο κατά 5% δηλαδή κατά 2011,51 ευρώ.

Σύμφωνα με το Κέντρο, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν οι κατηγορίες

α) Κατά 20% η ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας-διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου(βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών

β) Κατά 17% η ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιρισμένων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

γ) Κατά 8% η ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

δ) Κατά 5% η ομάδα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων – κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων-ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών

Μείωση 1% εμφανίζει η ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη: ελαιόλαδο, γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά.