Τη μεγαλύτερη βελτίωση σε δημοσιονομικό επίπεδο πανευρωπαϊκά είχε η Ελλάδα το 2022 όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική». Ειδικότερα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επεσήμανε ότι το πρωτογενές έλλειμμα μηδενίστηκε έναν χρόνο πριν από το στόχο, ενώ το 2022 και ιδίως από φέτος, η χώρα επιστρέφει σε πλεόνασμα.

Όπως ανέφερε, εν μέσω διεθνών προκλήσεων και αναταράξεων η ελληνική οικονομία τα κατάφερε καλά, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, δυναμική πρόοδο, και πετυχαίνοντας μετρήσιμα αποτελέσματα. «Η χώρα μας και πάλι προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς έχει αναβαθμιστεί και μετασχηματιστεί η οικονομία της. Με ακρογωνιαίους λίθους την πολιτική βούληση, την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία, τηρήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις» όπως είπε.

Αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα, ο κ. Σταϊκούρας απαρίθμησε τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς επίσης και τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Επεσήμανε παράλληλα την χορήγηση κινήτρων για τις «πράσινες» επενδύσεις, για την αύξηση της πλήρους απασχόλησης, καθώς και για την προσέλκυση νέων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και για τον επαναπατρισμό των νέων που είχαν φύγει για το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαρκή στήριξη των πολιτών με 57 δισεκατομμύρια ευρώ, και τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων στην επιστρεπτέα προκαταβολή, σε επιδοτήσεις για το κόστος δανείων, ενοικίου, καυσίμων, λογαριασμών, τροφίμων, θέρμανσης.

Υπογράμμισε ακόμα την ενίσχυση των δημοσίων δαπανών όπως στην Υγεία, αλλά και την ενίσχυση και στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20%, την αύξηση στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων αλλά των συντάξεων, καθώς και σε προγράμματα προσιτής στέγης απευθυνόμενα σε νέους.

Τέλος όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, είπε πως η κυβέρνηση μέσα στην τελευταία τετραετία ισχυροποίησε την σταθερότητα των τραπεζών, έτσι ώστε σήμερα να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από το 2019, με μονοψήφιο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενισχυμένη ρευστότητα, καθώς και υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.