Αισιόδοξες για την πορεία τους τους επόμενους 12 μήνες εμφανίζονται σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (48,4%) σε έρευνα που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο διερεύνησης των τάσεων που διαμορφώνονται στην αγορά.

Η έρευνα διεξήχθη κατά την περίοδο 2-13 Μαρτίου 2023, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με την υποστήριξη Η/Υ, καθώς και με την συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, σε δείγμα 795 ατόμων, εκπροσώπων επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΑ.

Ανθεκτικότητα αλλά και ανησυχία

Το 40,9% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι κατάφερε να αντεπεξέλθει στις αλλεπάλληλες συνθήκες αστάθειας που δημιούργησαν οι πολλαπλές κρίσεις από το 2009, ενώ σε ποσοστό 36,5% ανέφεραν ότι δύσκολα θα αντεπεξέλθουν σε μία νέα κρίση. Επιπλέον, το 13,2% των επιχειρήσεων απάντησε ότι δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα, ενώ το 6,3% δήλωσε ότι βίωσε περίοδο ανάπτυξης.

Η πορεία του τζίρου

Αναφορικά με τον τζίρο, κατά το τελευταίο έτος, το 42,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αυξήθηκε, το 32,1% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι ο τζίρος έμεινε αμετάβλητος και μόνο το 23,3% των επιχειρήσεων ανέφερε μειωμένο τζίρο

Στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, η μεταβολή του τζίρου κυμαίνεται σε ποσοστά έως 25%. Σύμφωνα με την έρευνα, είναι ιδιαίτερα θετικό ότι μεταξύ των επιχειρήσεων που αύξησαν το τζίρο τους, υπάρχουν επιχειρήσεις (3%) που σημείωσαν αύξηση πάνω από 75%.

Το επόμενο δωδεκάμηνο

Σε ερώτηση για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 35,8% των επιχειρήσεων απάντησε ότι θα πορευθεί καλύτερα, το 24,5% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόνο το 23,3% πιστεύει ότι η οικονομία θα πορευθεί χειρότερα. Τέλος, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (48,4%) εκτιμούν ότι οι ίδιες θα πορευθούν καλύτερα τους επόμενους 12 μήνες, το 33,3% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι δε θα υπάρξει κάποια αισθητή διαφορά, ενώ μόλις το 11,3% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η πορεία τους θα είναι χειρότερη.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.