Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν να σημειώνουν απώλειες παρόλο που οι αρχές προχώρησαν σε σειρά μέτρων για να περιορίσουν τον αντίκτυπο από την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,6% στις 10:12 ώρα Ελλάδας, έχοντας κλείσει την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον εβδομάδων.

Ωστόσο τα futures στη Wall Street έκαναν ράλι αφού η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν σειρά μέτρων για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και δήλωσαν ότι οι καταθέτες στην SVB θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους σήμερα.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σημείωσαν πτώση 1,1% ύστερα από το χειρότερο διήμερο ξεπούλημα των τελευταίων πέντε και πλέον μηνών εν μέσω ανησυχιών για την ανθεκτικότητα των ισολογισμών του κλάδου με φόντο την κατάρρευση της SVB και τις προοπτικές για τα επιτόκια, όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η μετοχή της HSBC σημείωσε πτώση 0,1% αφού η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποκτά τη βρετανική θυγατρική της SVB έναντι μίας στερλίνας.

Δέσμευση από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν», δεσμεύθηκε χθες Κυριακή ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος.

Ανήγγειλε επίσης ότι θα τοποθετηθεί αργότερα σήμερα δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών και τις ενέργειες των αρχών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από τις αμερικανικές αρχές ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα Δευτέρα, απόφαση κάθε άλλο παρά συνηθισμένη, η οποία έχει σκοπό να καθησυχαστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.