Στήριξη στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έδωσε η Κίνα, γεγονός που έδωσε ώθηση στην ισοτιμία του ευρώ, όπως μεταδίδει το Μπλούμπεργκ.

«Οι χώρες της ΕΕ έκαναν μια σειρά από βήματα για να αντιμετωπίσουν ενεργητικά την κρίση δημόσιου χρέους», είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Ουάνγκ Γκισάν κατά την έναρξη του τρίτου ευρωκινεζικού οικονομικού και εμπορικού διαλόγου στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα δώσουν γρήγορα αποτελέσματα και θα οδηγήσουν στη σταθερή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών».

Όπως αναφέρει το Μπλούμπεργκ, το ευρώ το πρωί σημείωνε άνοδο σε σχέση με 14 από τα 16 νομίσματα των βασικών εμπορικών εταίρων της ΕΕ, καθώς οι επενδυτές πιθανολογούσαν επενδύσεις από την Κίνα, που έχει συναλλαγματικά διαθέσιμα 2,65 τρις. δολάρια, σε ευρωπαϊκά ομόλογα.

«Η Κίνα πήρε συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσει ορισμένες χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους», είπε ο Ουάνγκ.

Το ευρώ κινείται πάνω από τα 1,317 δολάρια, ενώ χθες είχε υποχωρήσει έως και το 1,309 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Σε σχέση με το ελβετικό φράγκο, το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 0,2% αλλά η ισοτιμία του κινείται σε ιστορικά χαμηλά, σε επίπεδο κάτω από τα 1,27 φράγκα.