Την ευκαιρία να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους όπως αυτή εμφανίζεται στο Ε9 έχουν οι φορολογούμενοι πριν φθάσει ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ. Όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις στην ακίνητη περιουσία τους μπορούν να τα διορθώσουν για να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις ενώ οι φορολογούμενοι που το 2022 απέκτησαν ή μεταβίβασαν κάποιο ακίνητο ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες και αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους θα πρέπει να εμφανίσουν τις αλλαγές αυτές στην Εφορία.

Οι διορθώσεις αλλά και οι μεταβολές στην περιουσιακή εικόνα των φορολογούμενων που έγιναν το 2022 δηλώνονται στην ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ έως τις 31 Μαρτίου 2023 ενώ η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα για την υποβολή Δηλώσεων Ε9 έτους 2024, δηλαδή για τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.

Ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα φθάσει στα τέλη Απριλίου και θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο του 2023 έως και το Φεβρουάριο του 2024.

Οι φορολογούμενοι πριν λάβουν το νέο «ραβασάκι» έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις που θα εντοπίσουν στα στοιχεία των ακινήτων τους έως το τέλος Μαρτίου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από όσους αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο το 2022 ή «τακτοποίησαν» επιφάνειες των ακινήτων τους τις οποίες δεν είχαν δηλώσει στο Ε9. Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ ενώ συνήθως αποδεικνύονται σημαντικές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς «ξεφουσκώνουν» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Τα 10 βήματα

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στην Εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στην ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα δέκα βήματα:

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής κατάστασης.
  2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.