Για τις ανατιμήσεις έχουν παρατηρηθεί στην κατηγορία των τροφίμων και στα απορρυπαντικά και όπως τόνισε είναι μικρές μίλησε την Τρίτη (10/1) ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. «Ελπίζουμε ότι με την σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και τον πληθωρισμό, θα αποτραπούν άλλες ανατιμήσεις τους επόμενους μήνες» είπε.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε «είναι λογικό να υπάρχουν ενδείξεις ανατιμήσεων σε καθεστώς πληθωριστικών πιέσεων, αν και ο πληθωρισμός είναι σε κάμψη».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), Παναγιώτα Καλαποθαράκου ανέφερε στην ίδια εκπομπή, την εκτίμησή της ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά είναι μεγαλύτερες από 5- 10%.

Η πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ειδικά στην αγορά τροφίμων και να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των επιχειρήσεων με παραβατική συμπεριφορά.

Επιπλέον, η κυρία Καλαποθαράκου υπενθύμισε ότι στην ιστοσελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ υπάρχει ερωτηματολόγιο σχετικά με το καλάθι του νοικοκυριού και τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν σύντομα.

Στα 3 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα για την αιχροκέρδεια

Οι έλεγχοι είναι συνεχείς για να αντιμετωπίζουμε τις ανατιμήσεις που δεν δικαιολογούνται, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και τόνισε ότι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για αισχοκέρδεια ανέρχονται ήδη στα 3 εκατομμύρια ευρώ «που φυσικά πληρώνονται, όπως συμπλήρωσε, και είναι εντυπωσιακό ότι δεν προσφεύγουν στα δικαστήρια οι επιχειρηματίες, αφού οι διατάξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος τέλος ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις για νέα εποχικά καλάθια νοικοκυριού.