Η Black Friday πέφτει την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Δηλαδή φέτος θα είναι στις 25 Νοεμβρίου 2022. Η ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου και δεν συγκαταλέγεται στις τακτικές εκπτώσεις, αλλά είναι προωθητική ενέργεια και αφορά όλη την αγορά και όλες τις επιχειρήσεις, μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα που ακολουθεί τη Black Friday, στις 28 Νοεμβρίου δηλαδή, πέφτει η Cyber Monday.

Φέτος για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν διεξάγονται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου. Παρότι αρκετά καταστήματα πραγματοποιούν και φέτος προσφορές μέσα στον Νοέμβριο, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημα ενδιάμεσες εκπτώσεις – οι οποίες καταργήθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο το καλοκαίρι- εκτιμάται πως θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε πιο «γενναίες» προσφορές κατά τη Black Friday.

Οι έμποροι ελπίζουν να δουν τον τζίρο τους να αυξάνεται, ενώ από την πλευρά τους οι καταναλωτές που θα σπεύσουν να κάνουν τις αγορές τους σε πολύ καλύτερες τιμές. Αρκετοί μάλιστα έχουν ήδη «βάλει στο μάτι» κάτι που θέλουνη να αγοράσουν και περιμένουν τη συγκεκριμένημέρα για να το αγοράσουν αρκετά φθηνότερα. Είναι σημαντικό πως πριν βγούμε στα μαγαζιά, να έχουμε κάνει ήδη μία έρευνα αγοράς για να δούμε πού το προϊόν που επιθυμούμε να αγοράσουμε θα το βρούμε σε προσφορά.

Black Friday

Πέντε συμβουλές για να αποφύγετε πλασματικές προσφορές

Σημειώνεται πως η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) προτείνει την τήρηση πέντε κανόνων που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα «προσφορών» και συγκεκριμένα:

  • Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα
  • Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες
  • Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς
  • Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής
  • Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 27 Νοεμβρίου

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, αμέσως δηλαδή μετά τη Black Friday και μία ημέρα πριν τη Cyber Monday, τα εμπορικά καταστήματα της χώρας θα είναι προαιρετικά ανοιχτά.

Η αρχική τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης προέβλεπε τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του μήνα, η ημερομηνία ωστόσο μεταφέρθηκε για την επόμενη Κυριακή λόγω της κακοκαιρίας και τελικά με νεότερη απόφασή μεταφέρθηκε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.