Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον ενεργειακό τομέα και χαρακτήρισε ως «κυνικό παιχνίδι» την τακτική του Ρώσου προέδρου για να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις.

«Πρόκειται για ένα κυνικό παιχνίδι του Πούτιν και για εμάς είναι ένα τεστ ενότητας και αλληλεγγύης. Οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την δημιουργικότητα και το ομαδικό πνεύμα να κερδίσουν αυτό το τεστ αντοχής και να έχουν το πάνω χέρι», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε πως «ο Πούτιν χειραγωγεί τις ενεργειακές αγορές μας και χρησιμοποιεί ως όπλο τις προμήθειες φυσικού αερίου. Η τελευταία μάσκα έπεσε με το τελευταίο του πρόσχημα να διακόψει τις παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1. Οι πολιτικές μας να διαφοροποιηθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα ξεπληρώνονται».

Μάλιστα, τόνισε πως «χρειάζεται να εξοικονομήσουμε ηλεκτρική ενέργεια με έξυπνο τρόπο. Θα εστιάσουμε στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Θα εργαστούμε λοιπόν με τα κράτη μέλη για να στρέψουμε όσο περισσότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Για παράδειγμα, κάποιες αυτοματοποιημένες βιομηχανικές διαδικασίες θα μπορούσαν να στραφούν προς τα Σαββατοκύριακα ή τις νύχτες».

Επίσης, είπε ότι «οι εταιρείες ενέργειάς μας είναι απαραίτητες για να διατηρηθούν τα φώτα ανοιχτά, τα σπίτια ζεστά και η οικονομία σε λειτουργία. Ορισμένοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις όντας αντιμέτωποι με την αστάθεια της αγοράς που χειραγωγεί ο Πούτιν. Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητά τους. Θα δείξουμε μέγιστη ευελιξία και ταχύτητα στη διευκόλυνση της προσωρινής υποστήριξης των κρατών μελών για αυτές τις κρίσιμες εταιρείες».