Σημαντικό είναι το όφελος που προκύπτει για τα νοικοκυριά αλλά και για επιχειρήσεις με την εφαρμογή των επιδοτήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια για τον μήνα Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη (24/8) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας το συνολικό ποσό το οποίο θα διατεθεί για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος θα φθάσει το 1,9 δισ. ευρώ και θα απορροφήσει σχεδόν το σύνολο του κόστους της εκτίναξης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, που ήρθε ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης για συνολικά 6 εκατομμύρια νοικοκυριά αλλά και για 1,2 εκατομμύρια επιχειρήσεις.

«Τον Σεπτέμβριο απορροφούμε το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh» επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός.

Με την κρατική παρέμβαση απορροφάται η αύξηση κατά 94% για τα νοικοκυριά, σχεδόν κατά 100% για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, κατά 89% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (εστιατόρια, αρτοποιεία, κομμωτήρια) και κατά 90% στο αγροτικό τιμολόγιο.

Χαρτνομίσματα, ευρώ, λάμπες

Σημειώνεται πως η τελική χρέωση θα διατηρηθεί και για τον Σεπτέμβριο στα επίπεδα των 15 με 16 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Πόσο θα πληρώνατε και πόσο θα πληρώσετε: Αναλυτικά παραδείγματα

  • Ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 KWh/μήνα χωρίς την κρατική επιδότηση, όπως επισημαίνει σε σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Τα Νέα» θα πλήρωνε 315,6 ευρώ, ενώ με την κρατική επιδότηση το τελικό ποσό πληρωμής θα είναι 59,6 ευρώ καθώς το ποσό επιδότησης θα είναι 255,6 ευρώ.
  • Αντίστοιχα ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 700 KWh/μήνα χωρίς την κρατική επιδότηση θα πλήρωνε 551,6 ευρώ, ενώ με την κρατική επιδότηση το τελικό ποσό πληρωμής θα είναι 104,3 ευρώ καθώς το ποσό επιδότησης θα είναι 447,3 ευρώ.
  • Μια μικρομεσαία επιχείρηση με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa και κατανάλωση 2.000 KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την κρατική επιδότηση 1.600 ευρώ, ενώ με την κρατική επιδότηση θα πληρώσει 392 ευρώ καθώς το ποσό επιδότησης θα είναι 1.208 ευρώ.
  • Για ένα αγροτικό τιμολόγιο με κατανάλωση 1.000 KWh/μήνα εάν η χρέωση πριν από την επιδότηση ήταν 788 ευρώ το ποσό επιδότησης θα είναι 639 ευρώ και το τελικό ποσό πληρωμής 149 ευρώ.

*Ο υπολογισμός έγινε με τιμή KWh: 0,788 ευρώ

Η αύξηση της επιδότησης στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα (από 33,7 λεπτά που ήταν τον Αύγουστο) υπερκαλύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις την αύξηση του κόστους της ενέργειας: στην περίπτωση της ΔΕΗ τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου «παγώνουν» στο επίπεδο του Αυγούστου παρά την εκτόξευση της χρηματιστηριακής τιμής για το ρεύμα ενώ σε άλλους προμηθευτές οι τελικές χρεώσεις που προκύπτουν μετά την επιδότηση, αν υπολογιστεί και η έκπτωση συνέπειας, μειώνονται σημαντικά ή μηδενίζονται (ταμειακά η έκπτωση συνέπειας αποδίδεται τον επόμενο μήνα, που σημαίνει ότι η μηδενική χρέωση θα οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο με την εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού).