Newsroom

Με αύξηση του ποσού της επιδότησης για τη βενζίνη και το ντίζελ κίνησης και του αριθμού των δικαιούχων και επέκταση του fuel pass για ακόμα τρεις μήνες θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να σβήσει μέρος της «φωτιάς» που έχουν ανάψει στα νοικοκυριά οι τιμές των καυσίμων. Το νέο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει έξτρα ενίσχυση για τα νησιά και αύξηση της επιδότησης για τις άγονες γραμμές.

Τα νέα «πυροσβεστικά» μέτρα θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Το κόστος των παρεμβάσεων είναι πιθανόν να κινηθεί πάνω από 200 εκατ. ευρώ έναντι 130 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στο πρώτο κύκλο των επιδοτήσεων ενώ με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων που σχεδιάζεται ο αριθμός των δικαιούχων θα αυξηθεί και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 3 εκατ. από 2,3 εκατομμύρια πολίτες που εντάχθηκαν στον πρώτο γύρο του fuel pass. Η επιδότηση στη βενζίνη θα γίνει με το μοντέλο του «fuel pass» και θα συνεχιστεί τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ενώ θα παραταθεί και η επιδότηση στην αντλία για το ντίζελ κίνησης με ταυτόχρονη αύξηση των ποσών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:

Για ποιο λόγο η ακριβή βενζίνη δεν πτοεί τους οδηγούς; - Τι συμβαίνει στον Κηφισό
  • Βενζίνη. Το επίδομα θα συνεχίσει να χορηγείται τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. με τη σημερινή του μορφή (Fuel pass 2) ενώ το ποσό της ενίσχυσης θα αυξηθεί και θα κινηθεί πάνω από τα 60 ευρώ για το τρίμηνο ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος έναντι 30 έως 50 ευρώ που είναι σήμερα. Την ενίσχυση θα λάβουν περισσότερα νοικοκυριά καθώς το όριο για το οικογενειακό εισόδημα θα κυμανθεί στα 45.000 ευρώ από 30.000 ευρώ. Για τη χορήγηση του επιδόματος θα ακολουθηθεί το υφιστάμενο μοντέλο. Ειδικότερα τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το νέο όριο για το οικογενειακό εισόδημα, έχουν στην κατοχή τους όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο που είναι σε κυκλοφορία, είναι ασφαλισμένο και δεν οφείλουν γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Για την είσοδο στη πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει αρχές Ιουλίου θα χρειάζονται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet ενώ στην αίτηση θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας και ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Αν επιλέξουν ως μέθοδος χορήγησης της επιδότησης τη «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό» θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που είναι συνδικαιούχοι. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται σταδιακά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί είτε μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας είτε μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που είναι συνδικαιούχος. Η πίστωση της επιδότησης είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό θα γίνεται εντός 2 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής του. Το ποσό θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου και το είδος του οχήματος. Για τους δικαιούχους που θα επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η οικονομική ενίσχυση θα προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ.
  • Ντίζελ κίνησης. Η επιδότηση στην αντλία θα επεκταθεί και μετά τον Ιούνιο ενώ εξετάζεται η αύξηση του ποσού στα 15 λεπτά από 12 λεπτά το λίτρο σήμερα.
  • Νησιά. Σχεδιάζεται υψηλότερη επιδότηση στα υγρά καύσιμα για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας και αύξηση της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο