Η ανοδική πορεία των τιμών στα καύσιμα φέρνει πιο κοντά το Οικονομικό Επιτελείο στο να καταλήγει στην λύση της συνέχισης του fuel pass σε πιο ανανεωμένη όμως μορφή.

Η Κυβέρνηση διευρύνει τα δημοσιονομικά περιθώρια και ετοιμάζει ανακοινώσεις νέων μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών, ειδικά για τα καύσιμα, από την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και παράλληλα να πειστούν οι δανειστές ώστε να ανάψουν το «πράσινο φως».

Από δύο παράγοντες θα εξαρτηθεί το ύψος της επιδότησης. Από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και από την έξοδο της Ελλάδος από την ενισχυμένη εποπτεία.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση τόνισε ότι «οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβουμε» υπογράμμισε.

Αναφορικά με το μέγεθος της παρέμβασης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σας δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από δω και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο. Θέλουμε να κάνουμε μία παρέμβαση για τους επόμενους μήνες. Πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών. Για να υπάρχει μία «ανάσα» ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως και η πρώτη παρέμβαση, κι αυτή εκτιμάται ότι θα έχει δύο σκέλη, την απευθείας επιδότηση των καταναλωτών για την αγορά βενζίνης με ποσό μεγαλύτερο από το πρώτο που έφτανε περίπου στα 40 ευρώ, και την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης στην αντλία ίσως με υψηλότερο ποσό.

Αυτό που παρατηρήθηκε στο fuel pass είναι ότι περίπου 8 στους 10 δικαιούχους προτίμησαν το ποσό της ενίσχυσης να κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό, παρότι η ψηφιακή κάρτα στο κινητό έδινε μπόνους 5 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast το πακέτο των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει:

  • Επέκταση του επιδόματος στη βενζίνη για ακόμη ένα δίμηνο ή τρίμηνο.
  • Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων – Από οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 που ίσχυε έως τώρα να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ, καθαρά μετά από φόρους, όπως και για την επιδότηση ρεύματος. Επιπλέον,
  • εξετάζεται η επιδότηση από τα 30-50 ευρώ που ήταν σήμερα να αυξηθεί στα 40-60 ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να ακολουθηθεί το μοντέλο της επιδότησης της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία, όπως και με το πετρέλαιο κίνησης.

Επίδομα ρεύματος

Εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη, να ανοίξει και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος από 18 έως 600 ευρώ σε νοικοκυριά για την κάλυψη του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην κύρια και φοιτητική κατοικία. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου.