Με υπουργική απόφαση η Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει «το έργο της συγκέντρωσης και εξόφλησης των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου έναντι αμοιβής 0,0375% επί του συνολικού ποσού των διατιθέμενων ομολόγων για εξόφληση των οφειλών αυτών», κατά τις διατάξεις του Ν. 3867/2010.

Η απόφαση έρχεται να εφαρμόσει το άρθρο 27 του Ν. 3867/2010, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων ότι οι οφειλές της περιόδου 2007-2009 έως και 200.000 ευρώ ανά προμηθευτή εξοφλούνται με την έκδοση χρηματικού εντάλματος και ότι οι λοιπές οφειλές μέχρι συνολικού ποσού τιμολογίων 1,1 δισ. (2007), 2,2 δισ. (2008) και 2 δισ. (2009) θα πληρωθούν με ομόλογα του δημοσίου. Άρα, εάν εξαντληθούν τα όρια των συνολικών οφειλών που θα αποπληρωθούν με ομόλογα (5,3 δισ. ευρώ), η ΕΤΕ θα καρπωθεί περί τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «το έργο συνίσταται στην συγκέντρωση και επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων των νοσοκομείων που αφορούν οφειλές προς τους προμηθευτές τους των ετών 2007, 2008, 2009, καθώς και στην εξόφληση αυτών με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου».

Σύμφωνα με την απόφαση, οι διαδικασίες του εκτέλεσης του έργου θα είναι η συμφωνία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της ΕΤΕ για τα μηχανογραφικά αρχεία με τα οποία θα διαβιβάζονται οι πίνακες των τελικών ποσών ανά δικαιούχο από τα νοσοκομεία, η αποστολή τους από τα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Τράπεζα σε εβδομαδιαία βάση, η γνωστοποίηση από την πλευρά της Εθνικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του ποσού των εν λόγω αρχείων για την έκδοση αποφάσεων έκδοσης και χορήγησης ομολόγων, η διανομή των ομολόγων στους δικαιούχους και η ενημέρωση από την ΕΤΕ προς τα νοσοκομεία για τις εξοφλήσεις.