Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισαν χθες βράδυ ανεύθυνη την πρόταση του Ερίκ Καντονά προς τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες για να τιμωρήσουν τον τομέα αυτό για τις υπερβολές του.

«Τρέφω διαφορετικά αισθήματα για τον τραπεζικό τομέα, αλλά βρίσκω πως η επιχείρηση που τονίσατε άκρως ανεύθυνη», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση μετά τη σύνοδο του Eurogroup για την σχετική έκκληση του πρώην ποδοσφαιριστή.

Η έκκληση του Καντονά έχει διαδοθεί μέσω του Facebook και έχει βρει πολλούς υποστηρικτές, ιδίως στη Βρετανία όπου ο ίδιος είχε μεγαλουργήσει ως ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Ένας πολίτης όπως ο Καντονά δεν θα πρέπει να παρασύρει σε εσφαλμένες αποφάσεις τους απλούς ανθρώπους που δεν έχουν τα λεφτά που έχει εκείνος», τόνισε ο Γιούνκερ.

Επικριτικός για την πρόταση του Καντονά υπήρξε και ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν: «είμαι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πιστεύω πως ο Καντονά είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής από ότι οικονομολόγος», ειρωνεύθηκε.

Μολονότι ο αντίκτυπός της παραμένει αβέβαιος, η πρόταση του Καντονά κερδίζει πολλούς υποστηρικτές, καθώς πολλοί χρήστες του Ιντερνέτ δηλώνουν έτοιμοι να αποσύρουν τα χρήματά τους και ο γάλλος οικολόγος ευρωβουλευτής Πασκάλ Κανφέν και μία οργάνωση ονόματι «Σώστε τους Πλούσιους» προτείνει στους καταναλωτές να αλλάξουν τράπεζες, μετακινώντας τους λογαριασμούς τους από τις ‘τοξικές’ μεγάλες τράπεζες σε άλλες λιγότερο βλαβερές.

Ο Γιούνκερ και σχετικά με αυτό αντέδρασε σκωπτικά: «θα πρότεινα στους ποδοσφαιριστές να αλλάξουν βουλευτές», τόνισε.

«Έκαστος εφ’ ω ετάχθη.Υπάρχουν κάποιοι που παίζουν θαυμάσια ποδόσφαιρο, ενώ εγώ ούτε θα τολμούσα. Πιστεύω πως ο καθένας θα πρέπει να παρεμβαίνει ανάλογα με τις ικανότητές του» τόνισε η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ο υπουργός Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουάν τόνισε πως «είναι γελοίο και ανεύθυνο. Ο Καντονά οικονομικός σύμβουλος; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».