Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπ’ αριθμ. 48229 ΕΞ 2022 δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών με τίτλο «Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης» (ΦΕΚ Β’ 1757/11.04.2022), η οποία προβλέπει την καταβολή 99.932 ευρώ σε 47 σεισμόπληκτες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, το εν λόγω ποσό είναι το καθαρό ποσό που δικαιούνται οι επιχειρήσεις ως προκαταβολή (25% της εκτιμηθείσας ζημιάς), έπειτα από την προσαρμογή σε σχέση με το ποσό που ήδη έχουν λάβει υπό τη μορφή πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων.

«Δημοσιεύτηκε η δεύτερη απόφαση του υπουργού Οικονομικών για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων του Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου οι σεισμόπληκτες επιχειρήσεις να λάβουν το 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς, αφαιρούμενου του ποσού που έχουν λάβει ήδη μέσω της διαδικασίας της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει τη χορήγηση προκαταβολής ύψους 99.932 ευρώ σε 47 δικαιούχους, ποσό, στο οποίο αν συνυπολογιστεί και η πρώτη αρωγή που έχουν λάβει όσες επιχειρήσεις έκαναν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, ανέρχεται στο 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς τους» επεσήμανε με αφορμή τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ, ο Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Έτσι, βάσει των δύο υπουργικών αποφάσεων που έχουν δημοσιευτεί έως σήμερα, το συνολικό ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή ανέρχεται σε 227.457,5 ευρώ και αφορά 70 σεισμόπληκτες επιχειρήσεις» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τη χορήγηση προκαταβολής, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης και ανάλογα με τη ροή του σχετικού υλικού προς το υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα ακολουθήσει ο καθορισμός του τελικού ποσοστού κρατικής αρωγής επί της εκτιμηθείσας ζημιάς, κατόπιν εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.