H ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και για την ελληνική οικονομία είναι δεδομένη. Ο λογαριασμός διαμορφώνεται, καθώς όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες ωθώντας τις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τόσο βαρύτερο γίνεται και το κόστος.

Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με τεντωμένα νεύρα τις εξελίξεις και τα πλήγματα που δέχεται η ελληνική οικονομικά. Εφιαλτικά σενάρια κατεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης το 2022 κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες στο 2,5% από 4,5%, πρόβλεψη που είναι χαμηλότερη ακόμη και από το δυσμενές σενάριο του προϋπολογισμού για ρυθμό μεταβολής 3,5%.

Η επιβράδυνση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα έρθει ως αποτέλεσμα της κάμψης των εισπράξεων από το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα, με τις απώλειες από τις μειωμένες αφίξεις Ρώσων τουριστών στην χώρα μας να υπολογίζονται σε 500-600 εκατ. ευρώ, πέραν των άλλων πληγών στα τουριστικά έσοδα που προκαλεί η ραγδαία αύξηση στο κόστος διαβίωσης.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι χιλιάδες θα είναι φέτος τα νοικοκυριά που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν χρήματα για διακοπές, καθώς οι απώλειες στα εισοδήματα από τις διψήφιες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και από τους καυτούς λογαριασμούς στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο,  στο πετρέλαιο και τη βενζίνη που έχει πάρει φωτιά φτάνουν να «τρώνε» πάνω από το 50% του μισθού ή της σύνταξης.

Σούπερ μάρκετ ψώνια

Την ίδια ώρα οι καταναλωτές βρίσκονται σε πληθωριστικό κλοιό. Ο τιμάριθμος έτρεξε στην περιοχή του 7% τον Φεβρουάριο ροκανίζοντας ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Η κυβέρνηση αναζητά δημοσιονομικό χώρο για να κόψει «επιταγή ακρίβειας» για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, το πρωτογενές έλλειμμα είναι πιθανόν να κινηθεί  πάνω από το 1,2% του ΑΕΠ λόγω της αύξησης των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υψηλότερο το κόστος δανεισμού

Σε υψηλότερα επίπεδα οδηγούν οι αναταράξεις από την ουκρανική κρίση το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο, με τις αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα να βρίσκονται ήδη σε ανοδικό κύκλο, σε μια χρονιά, όπου το βασικό ζητούμενο, λόγω των πρόωρων αποπληρωμών των δανείων σε ΔΝΤ και μέρους αυτών που ελήφθησαν από το πρώτο Μνημόνιο, ήταν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η οικονομία να ανέβει στην επενδυτική βαθμίδα, αφήνοντας πίσω της την κατηγορία «σκουπίδια», στην οποία κατατάσσονται σήμερα οι ελληνικοί τίτλοι.

Χρήματα σε πορτοφόλι

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής τον τρέχοντα μήνα. Σε περίπτωση σύσφιγξης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να πέσουν σε ταχύτητα.